Sahte ilaç meclis gündeminde | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

 Sahte ilaç meclis gündeminde

Bu haber 10 Ocak 2023 - 15:58 'de eklendi ve 200 views kez görüntülendi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, uluslararası sahte ilaç skandalıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Bulut, Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan ‘ICLUSIG’ adlı kanser hastaları için kullanılan ilaçların sahte çıkmasının ardından üç ilacın daha sahte olduğunun tespit edildiğini belirtti.

3 İLAÇ DA SAHTE

Uluslararası skandalın İsviçreli bir toptancının Türkiye’den temin ettiği ilaçları Brezilya’ya satışıyla patlak verdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Türkiye’den Brezilya’ya ihraç edilen Defibrotide (parti 0126), Soliris (parti 1000706, 1003254) ve Harvoni’nin (parti 22VMYA12, 61264902) sahte çıkmasıyla, Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu ANVISA, İsviçre İlaç Denetim Kurumu’na (SWISSMEDIC) üç Türk toptancıdan tüm tıbbi ürün ithalatını askıya aldığı bilgisini vermiştir. Soliris partilerinden biri de Türkiye’deki Karen ilaç Ecza Deposu’ndan temin edilmiş ve İsviçreli bir toptancı tarafından Brezilya’ya satılmıştır.

DSÖ ACİL KODUYLA DUYURDU

İsviçre İlaç Denetim Kurumu’nun resmi sayfasında üç Türk ecza deposu Ankara Türkeli Ecza Deposu Limited Şirketi, Poros İlaç, Karen İlaç Ecza Deposu İthalat İhracat Anonim Şirketi hakkında “sahte ilaç” bilgisi yer almıştır. Bu ilaç firmalarının yurtdışına ilaç satmaları Türkiye tarafından olmasa da İsviçre tarafından yasaklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü de hastaların hayatıyla oynayan sahte ilaçlarla ilgili 2020’de tüm dünyaya ‘acil’ koduyla uyarı yazısı yayınlamıştır.”

ANALİZ SONUÇLARI NEDİR?

CHP’li Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Defibrotide (parti 0126), Soliris (parti 1000706, 1003254) ve Harvoni (parti 22VMYA12, 61264902) isimli ilaçların sahte çıktığı iddiası doğru mudur?

-Sahte çıktığı iddia edilen ilaçlarla ilgili herhangi bir analiz yapılmış mıdır? Ne zaman yapılmıştır? Analizlerin sonucu nedir?

SGK KAÇ KUTU SATIN ALDI?

-Söz konusu ilaçlar SGK tarafından satın alınmış mıdır? Kaç kutu satın alınmıştır? Ne kadar para ödenmiştir? İlaç depolarında bu ilaçlardan bulunmakta mıdır? Kaç kutu bulunmaktadır?

-Skandalda adı geçen ecza depolarına herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

KAÇ HASTA KULLANDI?

-Bu ilaç firmalarının yurtdışına ilaç satmaları İsviçre tarafından yasaklanırken, Türkiye tarafından yasaklanmama gerekçesi nedir?

-Söz konusu ilaçlar kaç hasta tarafından kullanmıştır? Skandal ortaya çıktıktan sonra sağlık durumları takip edilmiş midir?

-Sahte ilaç ticareti yaptığı tespit edilen firmalar ve ecza depoları hangileridir? Yapılan suç duyurusunun sonuçları ne olmuştur?