ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ

Bu haber 07 Temmuz 2020 - 14:38 'de eklendi ve 232 views kez görüntülendi.

Herkese merhaba! Tuvalet eğitimimizi paylaşmak için söz vermiştim. Biraz geç oldu ama umarım sizlere bir fikir verir. Çocuklarım iki yaşındayken 12 Haziranda başladık resmi olarak ama aslında bir ön hazırlık aşaması da vardı.  Şubat ayında lazımlıklarını aldım. Biraz daha büyüdüklerinde çislerini- kakalarını ona yapabileceklerini söyledim. İlk başta oturma odasında başköşedeydi. Daha sonra çocuk odalarına ve en son olması gereken yere yani banyomuza koyabildik. Benim ve miniklerin kendini hazır hissetliğimizi düşündüğümüz zaman başladık. Dürüst olmak lazım bu aşamada annenin hazır olması çok kıymetli, başarmanın yarısı yani…

İlk gün akşamüstü Pepe’nin tuvalet şarkısını dinledik. Klozet, lazımlık ve alıştırma külotlarını gösterdim. Birlikte  bir çizelge hazırladık “Arya ve Uygar’ın Tuvalet Günlüğü “Çişini- kakanı söyleyen sticker ile ödüllendiriliyor. Tabii sadece bu kadarı yeterli olmadı. Aslında araya küçük bir bilgi şıkıştırayım maddi ödüller çok tercihimiz olmamalı ama kendileri yapıştırabildiği, renkli ve pratik olduğu için bunları seçtim. Çocuklar çizelgede görsünler başarılarını diye…
Ayrıca ödül olarak oyuncak araba kullandım. Bu basit her yerden bulabileceğiniz arabalardandı.

1.gün sadece banyoyu süslemek, çizelge hazırlamak ve şarkı söylemek ile geçirdik.  Gece her zaman olduğu gibi bezlerini taktık ve 2. gün sabah uyanır uyanmaz bezlerini kendilerinin çöpe atmasını istedim. “Biz büyüdük artık tuvalete yapıyoruz.” diyip lazımlıklarına oturdular. Böyle yazınca çok kolay olmuş gibi oldu ama ilk bir kaç gün oturmak istememe gibi durumlar da oluyordu tabii ki!

Kahvaltı sonrasında beraber yeni külotlar aldık. Kendileri seçsin istedim. İşin içine dahil olsunlar ki reddetmesinler. Hatta alıştırma külotlarını pek uzun kullanmadık bile. Sadece kısa süreli alışverişlerde ve parkta kullandık. Bu ürünlerin uzun süre çişi emme özelliği yok malum. 3. gün sabahında 45 dakikada 10 adet külot değiştirince kızım için erken mi diye bile düşündüm. Ama her şey o 45 dakikadan sonra ilginç bir şekilde yoluna girdi. Ben tuvalet eğitimine başlayacağımı söylediğimde bir akrabam arayıp “Çocuklara tayt giydirebilirsin. Uzun bir şey giyince hem etrafa dağılmıyor hem de temiz çocuklar oldukları için o ıslak olmaktan hoşlanmayacaklar.” dedi. Ben denedim ve bence başarılı oldu.

Tuvalete ilk gün 30 dakika da bir gittik. Ve hangi gidişimizde çiş ve kaka yaptıklarını yazdım. İlginç gelebilir ama genellikle aynı saatte yapıyorlar. Yani ikinci gün bir önceki gün tuvaletlerini yaptıkları zamanda götürdüm.  Bu sürekli saate bakmak demek ama çocuğa sürekli “Çişin var mı?” demekten daha iyi. Çocuğa sürekli “Çişin var mı?” diye sormak ters etki yapabiliyor bilginiz olsun.
5. gün tamamen öğrenmişlerdi. Hafta sonuna geldiğimizde saatleri vs yazmadım. Çünkü hepsini kendileri söyledi.

Bu süreci yaşayan bir anne olarak şunu fark ettim, genellikle biz anneler bu süreci geçirmekten korkuyoruz. Birilerinden duyduğumuz hikâyelerden korkuyoruz ve daha başlamadan kendimizi dolduruyoruz. Net olan şey tabii ki evin muhtelif yerlerine kakalarını ve çişlerini kaçıracaklar. Bu her evde böyle emin olun.  Kötü hikâyelere takılmayın. Her anne ve her çocuk farklı… Bu benim seçtiğim yoldu. Belki siz bambaşka şeyler yapacaksınız. Ama benimle paylaşın fikir olur.
Sevgilerimle…

 

 

SEDA KARAsedakara01@yahoo.com.tr