CHP Adana MilletvekiliBurhanettin Bulut, ilaç gibi stratejik bir ürünün günlük politikalara alet edilmesini eleştirdi. Her yılın iki ayından ilaca erişi problemi yaşandığını kaydeden Bulut, iktidarın ulusal bir ilaç politikası olmadığını belirterek, “Ulusal ilaç politikası bir yana, yerli ilaca ilişkin tek bir yardımları yok. Araştırma, geliştirmeye ilişkin bir yatırım yok, o yüzden yerli ilaç aldatmacadan öte değildir” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda iktidarın ilaç politikasını eleştirdi. İlaç gibi, stratejik bir ürünün günlük politikalara malzeme edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Bulut, ilaç konusunda vatandaşlardan sürekli şikâyet aldıklarını, her yıl ocak ve şubat aylarında ilaca erişimin güçleştiğini söyledi.
İLACA ERİŞİMDE YAŞANAN SORUNLAR
2004 yılında değiştirilen ilaç fiyat kararnamesiyle 3 önemli değişiklik getirildiğini kaydeden Bulut, birinci İlaç fiyatlarında Avrupa’nın 5 ülkesi baz alınarak “referans fiyat” konulduğunu; ikinci olarak referans fiyat olarak eğer ilacın benzeri yoksa aynı fiyatta, muadilleri varsa yüzde 60 ila 80 arasında fiyatlandırma verildiğini; üçüncü olarak da ilacın kur üzerinden fiyatlandırıldığını bildirdi. İlaç fiyatı için bir kur bedeli belirlendiğini, kamu maliyeti açısından da bunun doğru bir uygulama olduğunu belirten Bulut, kurun sadece bir kez belirlenmesinin ilaca erişimi güçleştirdiğini ifade etti. Bulut, kurun yılda birkaç kez güncellemesi ve ilaç firmaları ile yapılan sözleşmelerde ilacın on iki ay boyunca bulunabilirliğine ilişkin bir maddenin de eklenmesi durumunda ilaca erişim sorununun ortadan kalkacağını söyledi.
ECZACI KARLILIĞI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ
Vatandaşın ilaca erişiminde en önemli muhatabın eczacı olduğunu belirten Bulut, “Bu ilaç fiyatları yükseldiğinde eczacı kârlılığı aynı oranda kalıyor, bunun da yeniden değerlendirilmesi lazım. Eğer, ilaç fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi döneminde eczacı kârlılığı da orantılanmaz ise o zaman ilaçlar yine yoka girme tehlikesiyle karşı karşıya kalır” dedi.
ULUSAL İLAÇ POLİTİKASI YOK
İlaç konusunda asıl sorunun ilaçta dışa bağımlılık olduğunun altını çizen Bulut şöyle devam etti: İktidar yetkilileri her seferinde “ulusal ilaç politikası” ve “yerli ilaç” diye vurguluyor. Ancak “ulusal ilaç politikası”ndan vazgeçtim, yerli ilaca ilişkin tek bir yardımları dahi yok. Sadece göz boyayan, sadece televizyonlara, gazetelere reklam mahiyetli sunumlar yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir yerli ilaca dair bir yardım yapılmış değil. Özellikle Türkiye’de çok eski ilaç firmaları var, pazarda da önemli bir hâkimiyeti var, bunlara maalesef gerekli yardım yapılmıyor.
YERLİ İLAÇ ALDATMACASI
2006 yılında Türkiye’deki ithal ilaç oranı yüzde 16 iken yüzde 24’e yükseldiğini söyleyen Bulut, ithal ilaca 2006 yılında harcanan bedel yüzde 45 iken yüzde 55’e çıktığını kaydetti. Bulut, “Yeni molekül yok, araştırma, geliştirmeye ilişkin bir yatırım yok, o yüzden sizin “yerli ilaç” diye söylediğiniz sadece aldatmacadan öte değildir” dedi.