yasadışı’ diye bir şey yok | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

yasadışı’ diye bir şey yok

Bu haber 14 Şubat 2019 - 19:56 'de eklendi ve 211 views kez görüntülendi.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK, kamuoyuna “İmar Barışı” olarak sunulan ve bugüne kadar, seçimler öncesi defalarca tekrarlanan “İmar Affı” düzenlemesi, imar mevzuatına aykırı yapılar ve gecekondular için bulunduğu ildeki valiliğe veya belediyelere doğrudan başvuru yöntemi ile yapılmaktadır. Türkiye genelinde milyonlarca mülk sahibini etkileyecek olan imar barışı ile kaçak olan ve ruhsatı bulunmayan yapılara yönelik bir anlamda, hiçbir mühendislik hesabı yapılmadan inşa edilen yapılara af çıkartılıyor. Benim binam kaçak dediniz ve bunu yasal hale getirmek istediniz, Bakanlık diyor ki; ‘evet ben bunu imar barışı ile yasal hale getirdim yani kaçak yerleri yasal hale getirdim. Sonra depreme dayanıklı olup olmaması mülk sahibinin sorumluluğunda olduğunu belirtiyor. Bir yandan bile bile depreme dayanaklı olmayan binalara imar barışı getiriliyor. Depreme dayanıksız, hiçbir mühendislik hesabı yapılmadan inşa edilen binaların barış kapsamına alınması, kaçak katların temele verdiği zarar dikkate alınmadan, binalarda yaşayan insanların canlarına kastedilmiş oluyor.

Çevre ve şehircilik il müdürlüklerinde imar barışı için oluşturulan birimler ve belediyelerde açılan masalar var. Yerinde denetim ve kontrol yapılması gerekirken yapılmıyor. Neden yapılmıyor diye soracak olursak, “yasanın ruhundan kaynaklanıyor” yani vatandaşın beyanı esas alındığı için kontrol yapılmıyor.”

KONCUK, “Vatandaş imar barışıyla ilgili müracaatını yapıp evrakını alıyor ama yıkıp yeniden yapacağı zaman veya kentsel dönüşümle ilgili bir işleme girdiği zaman mevcut imar hakkı neyse onun üzerinden yapılacak. Vatandaşın şu an 6 katlı binası var, yıkıp yeniden yapacağı zaman şu andaki planda imar hakkı 3 katsa 3 kata göre yapacak.” kaçak yerleri yasal hale getirilmesi ile doğan hak karşısında doğacak sorunlar için çözümler neler olacak?

Bunların hepsi ‘yasadışı’ diye bir şey yok, binanın gayri yasal olması depreme dayanıksız olduğu manasına gelmiyor. Vatandaşın beyanına göre bina dayanıklılığının tespit edilmesi söz konusu, binaların teknik boyutuyla incelenmesi gerekiyor. Bu uygulama, deprem riski yüksek olan ülkemizde olası bir felaketin olumsuz sonuçlarının artmasına neden olmaktadır. Sağlıksız olan yapılar tespit edilip tehlike arz eden yapıların yıkılması şarttır.

KONCUK, İstanbul Kartal’da yaşanan felaketin tekrar yaşanmaması ve kişi beyanına göre kayıt altına alınan yapılarda can güvenliğini tehlikeye sokacak durum olup olmadığına dair inceleme, denetim ve denetleme araştırmalarının yapılmadığı gerekçesi ile gerekli araştırmaları yapmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından cevaplandırılmasını talep ederek soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.