Saniye Çelik: Pınar Mahallesi Seyhan’ın Yıldızı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Saniye Çelik: Pınar Mahallesi Seyhan’ın Yıldızı

Bu haber 26 Temmuz 2019 - 10:53 'de eklendi ve 2.023 views kez görüntülendi.

Pınar Mahallesi muhtarı Saniye Çelik ile yeni dönemde mahalle sakinleri için planlanan projeleri ve kadının siyasette ki yerini konuştuk. Pınar Mahallesi muhtarlığında 3. Dönemi olan Çelik kadınların sosyal roller edinmeleri ve sivil toplum örgütlerinde görev almaları gerektiğinin altının çizdi. Mahalle halkının kendisine çok güvendiğini belirten Çelik“Haydi, hep beraber örnek rol model bir mahalle olalım.” Dedi.

Pınar Mahallesinin en önemli sorunu olan nüfus yoğunluğu konusuna değinen Çelik “Mahallemizde ciddi bir nüfus yoğunluğu var.  Bu yoğunluğu verirken, belediye başkanları, şehir planlayıcıları iyi ölçüp biçmiyorlar sanırım. Bundan 2 yıl önce de bir yoğunluk işlemi başladı. Halkımız itiraz etti ona. İtiraz sonucunda belediye geri adım attı. Yoğunluk sebebiyle okul sorunu ortaya çıkıyor. Bu çocuklarımızı hangi okulda okutacağız.  Olan ilkokulların da alanı yetmiyor bir ek bina yapılıyor. O şekilde ilerliyor.” İfadelerini kullandı.

Kadınların siyasette olması giderek artan bir durum. Gönül ister ki daha da artsın. Sizde Pınar Mahallesine 3 dönem muhtarlık yapmış kadın muhtarısınız. Peki, size gelen eleştiriler ne yönde?

Kadının siyasete atılmasının artması aslında geri kalınmış bir durum. Meclis üyesi, milletvekili, belediye başkanlarında kadınlarımızın sayısı az. Bütün bunların üstesinden gelmek için öncelikle kadınlarımızın sosyal haklarının artması, yasal haklarını ve birey olduğunun bilincini bilmesi gerekiyor.  Benim zamanım da çok az okur yazar bilen kadın vardı.  Kadınlar iyi hizmet etsin, iyi bir kız, gelin olsun düşüncesi vardı.  Ben köyde büyüdüm. Sadece ev hanımı olmak istemedim. O yüzden muhtarlığa adım attım. Mahallemden hiç eleştiri almadım. Aksine hep destek aldım. Bu üçüncü dönemim. 2009’dan bu yana sevgili halkımızla iç içeyim. İyi bir mahalledeyim. Mahalle halkımız kadınlarına, kızlarına değer veren bir bilinç içerisinde.  Onlar bana çok güvendiler.  Ben ilk muhtar adayı olduğumda kahvehaneleri ziyaret ettim. Kendimi tanıttım, evleri gezdim.  Muhtar olduğumda mahallesinin tesisleri yoktu mesela. İki tane küçük parkı vardı. Bunların yetersiz olduğunu, sosyal donatıların gerek olduğunu anladık. Bir yandan yollar açtırıyoruz bir yandan parklar yaptırıyoruz. Birlikte mutlu olduk.

Peki, yeni dönemde Pınar Mahallesi sakinlerini ne gibi projeler bekliyor?

Yeraltı Çöpleri İyi Bir Proje Olmadı

Biz Pınar Mahallesinde yol, alt yapı ve sosyal donatılar olsun birçok projeler yaptık. 2009’dan beri buradayım zaten. Dolayısıyla çok az bir işimiz kaldı. Kreş yapma projemiz var. Hatta temeli de önümüzde ki günlerde atılacak.  74 bin 65 ve 74 bin 79 sokakları arasında kalan bir arsamız var. Oraya kreş için temel atacağız. Onun dışında halkımızın bir taziye evi talebi var.  74 bin 200 ile 74 bin 108 sokaklarımızın açılması konusu gündemimizde var. Bu sokaklar çok önemli.  Geçen 5 yıllık stratejik planlarda belediyelerimiz göz ardı ettiler bizi, yapmadılar. Bu sokaklarımızın mutlaka açılması gerekiyor. Açılmazsa olmaz. Mahallemizde ciddi bir nüfus yoğunluğu var.  Bu yoğunluğu verirken, belediye başkanları, şehir planlayıcıları iyi ölçüp biçmiyorlar sanırım. Bundan 2 yıl önce de bir yoğunluk işlemi başladı. Halkımız itiraz etti ona. İtiraz sonucunda belediye geri adım attı. Yoğunluk sebebiyle okul sorunu ortaya çıkıyor. Bu çocuklarımızı hangi okulda okutacağız?   Olan ilkokulların da alanı yetmiyor bir ek bina yapılıyor. O şekilde ilerliyor.  Sağlıklı Yaşam Toplum Merkezi binasını yaptırdık.  Sağlık hizmetlerini kurtardık. Mesela yeraltı çöplerinden çok şikayetçiyiz. Yeraltı çöpleri yer üstünde görülmüyor ama çok ağır kokular var. Atık toplayıcılar geliyor anahtarı kırıp her tarafa döküp saçıyorlar. Sık sık yıkanması gerek, oda olmuyor. Bence iyi bir proje olmadı.

Bildiğiniz gibi yeni dönemde Belediye başkanları değişti.  Büyükşehir Belediyesine Zeydan Karalar, Seyhan Belediyesine Akif Kemal Akay geldi. Bu süreç içerisinde çalışmalarınız nasıl bir yol izleyecek?

Huzur İçinde Çalışmayı Planlıyoruz

Bu süreçte öncelikle iyi niyetle güzel işler yapmak istiyoruz.  Tartışmasız, gönüller kırılmadan.  Huzur içinde bir çalışma planlıyoruz. Yapılması gereken hizmetlerin zamanında yapılmasını talep ediyorum. Çünkü zamanında yapılmayan işler halkımızın güvenini sarsıyor. Güvenlerimiz sarsılmadan birbirimizi kırmadan, incitmeden işler yapmak istiyoruz. Mesela Akif Kemal Akay’dan isteğimiz Mavi Bulvar sınırımızın özenle yapılması. Pınar Mahallesi Seyhan’ın yıldızı.  Öğretmen Bulvarından Mavi Bulvarın adı nerden geçiyorsa tamamının güzelleşmesini talep ediyoruz. Mesela 2000 Evler kavşağı ile Kocabaş vizyonuna kadar olan bölge engelsiz parktı. Zeydan Başkandan önce ki dönemde bir belediye başkanına yaptırdığımız projeydi. Ama geçen dönemde asla o fıskiyeler açılmadı. Parkımız adeta terk edilmiş duruma geldi. Birde başka bir işletmeciye kiraya verildi. Parkın içinde akülü çocuk arabası konuldu ve halk bundan şikâyet etti parkın içinde dolaşamadıklarını söylediler. 74 bin 130 Nolu sokağa geldiğimizde Mavi Bulvar bağlantılı site 5 apartmanı var. Çıkmaz sokak olması sebebiyle orada bir rampa var.  Zeydan Başkan seçim öncesi geldi ve “Buraya şık bir merdiven yapalım hem Mavi Bulvara yakışsın hem de vatandaş burayı rahatlıkla kullanabilsin”. Dedi. Ama seçim bitti mart ayından bu yana hiçbir hareket yok. Şimdi bu iş Akif Başkana kaldı. Ben Sayın Başkana da sürekli zaten watsaptan yazıyorum zaten bu durumu. Mümkün olduğunca ilgileniyor. Ayrıca 74 bin 30 Nolu sokağımızda kaldırımların tamamını yabani otlar sardı. Adam boyu otlar var. Kaldırımları kullanamıyoruz. Onların halledilmesi lazım.  Umutluyuz, umudumuz var.

Pınar Mahallesi, Pınar altı ve Pınar üstü olmak üzere ikiye ayrılmak istenmişti. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

Evet, öyle bir olay oldu. Ama biz ciddi eylemler ve söylemler yaptık. Karşı çıktık. Elbette ki mahalle küçük olursa ben mahalleme daha çok çalışırım. Ancak bugün Seyhan’da tam 96 mahalle var. 96 mahalleye yetişemiyorum diyen bir belediye Gürselpaşayı 4’e, Pınar Mahallesini de 2’ye bölecek. Yüzün üzerinde mahalle olacak. Bu kadar mahalleye nasıl yetişeceklerdi? O zaman hizmet alım sıkıntısı ortaya çıkacak. Biz her sokağımızda ne eksik var ne hizmet var tamamına hâkimiz. Mahalle bölmek çözüm değil. Ben “Mahalleyi bölmeyelim ama Çukurova Belediyesine verelim” demiştim. Sebebi ise Çukurova Belediyesinin 27 mahallesinin olması.  Yani demek istediğim çok mahalle olduğu zaman belediye zorlanacak ama az mahalle olursa daha iyi sonuçlar alır. Bölmek sorunu çözmek. Üstelik Pınar üstü denildiği yerde arsa üretemezsin, okul, cami yapamazsın. Her mahallenin çocuğu kendi mahallesinde okuyacak diyorsunuz ama orada arsa üretemezler ve mevcut binaları da yıkamazlar. Biz şahsi bir isyanda bulunmadık. Mahallemizin geleceğini düşündük. Hadi mahalleyi ayırdık diyelim oraların muhtarı kim olacak. Ben o dönemde de muhtardım, şimdi de muhtarım. O zaman neye göre belirlenecekti muhtarlık? Bu tür sıkıntılar olacak diye sıkıntıların önünü kestik.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak kadınlarımız evlerine, eşlerine ve çocuklara bakacaklar. Onlar zaten hepimizin asli görevleri ama bizim birey olarak sosyal rollerimizin olması için sadece ev işlerini yapmamız gerekmiyor. Kadınlarımıza elbette çağrıda bulunuyorum. Hepimizin bir kurumda çalışması da gerekmiyor zorunluda değil zaten. İyi bir anneye, çocuklarını en iyi şekilde yetiştiren kadınlara ihtiyacımız var elbette ama kadınlarımıza şöyle bir çağrıda bulunabilirim;  Kadınlarımızın sosyal ortamlarda sosyal sorumluluk gereği gerekli yerlerde hizmet vermelerini isterim. Evinde duran kadınların sosyal roller edinmelerini, sivil toplum örgütlerinde görev almalarını isterim. Mesela biz önümüzde ki aylarda Türk Kadınlar Birliği Korosu kuracağız. Gelsinler dinleyici, söyleyici olarak katılsınlar. Biz derneğimizde kadın-erkek diye de ayrım yapmıyoruz. Dolayısıyla ben mahalle halkımızın hepsine çağrıda bulunuyorum. Haydi, hep beraber örnek rol model bir mahalle olalım.

 

 

Röportaj: Ezgi Türe