“Pandemi yönetilemiyor” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Pandemi yönetilemiyor”

Bu haber 12 Ağustos 2020 - 14:27 'de eklendi ve 140 views kez görüntülendi.

Türkiye'de ve Adana'da Covid-19'lu hasta sayısıın arttığına dikkat çeken Adana , “Pandemide başarı; bulaşı ve hastalanmayı önlemektir. Gelinen noktada sahada yaşananlar pandeminin iyi yönetilemediğini göstermektedir.” dedi.

SÜRECİN YÖNETİLEMEMESİ GÜVENSİZLİĞE NEDEN OLMAKTADIR

Covid-19 pandemisin de gelinen son duruma ilişkin Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, şunları söyledi;

“Ülkemizde ve Adana'da hasta sayıları gittikçe artıyor. Bayram tatili sonrasında hasta sayıları Türkiye genelinde artmaya devam etmekle birlikte, mevcut durumun belirtilenin çok üstünde olduğunu gösteren veriler Tabip odamıza geliyor . Özellikle 9 Ağustos günü Türkiye genelinde açıklanan yeni Covid+ hasta sayısı 1182 olarak açıklanmıştır. Sağlık müdürlüğünü ve yetkilileri bu tarihteki Adana'daki yeni vaka sayılarını açıklamaya davet ediyoruz. Bizim duyumlarımıza göre; Sağlık Bakanlığı rakamlarının doğru olduğunu kabul edersek 9 Ağustosta ülkemizdeki tüm Covid+ hastaların yarısı Adana'dan çıkmıştır. Bizler sayılara takılmamakla birlikte, halkımıza ve bizlere karşı açık olunmaması, sürecin yönetilmesi konusunda güvensizliğe neden olmaktadır. Güvensizliğin olduğu yerde pandeminin yönetilemeyeceğine inanıyoruz. Hem rehavetin hem de paniğin önlenmesinin yolu halka açık olmak ve güven vermektir.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MUTSUZ, MORALSİ VE MOTİVASYONSUZ

Uzm. Dr. Menteş, “Gelinen noktada mücadele özellikle acil çalışanları olmak üzere, bir kaç branşın üzerine yıkılmış durumdadır. Covid 19 testleri acillerde yapılmakta bu da trafik kazaları, kalp krizleri gibi acil vakalarla ilgilenen acil hekimleri üzerinde yeni ağır yükler getirmektedir. Bu süreçte mevcut acil başvuruları ile Covid 19 kaynaklı başvurular neredeyse birbirine eşittir. Normal başvurular ile Covid hastaları birbirine karışmış olarak hizmet edilmeye çalışılmaktadır. Acil hekimi arkadaşlar karar verme sürecinde yer almamakla birlikte yukarıdan direktifle ve yoğun tempoda çalışmaya zorlanmaktadır. Özellikle Acil Hekimleri, Enfeksiyon, yoğun bakım ve Göğüs hastalıkları uzmanları başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları tükenmişlik ile karşı karşıyadır. Bu durum ileride telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açacaktır.

İstifa eden ve istifa etmeyi düşünen sağlık çalışanları olduğu konusunda bilgiler Tabip Odamıza gelmektedir. Zaten Covid polikliniklerinde personel sıkıntısı yaşanırken, bir de istifalar olmaya başlarsa hastalığı kontrol etmek daha da zorlaşacaktır. Bu nedenle bir an önce sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu artırılmalıdır.”

PANDEMİDE BAŞARI; BULAŞI VE HASTALANMAYI ÖNLEMEKTİR

Pandemide başarı ulaşmanın yolunun bulaşı ve hastalanmayı önlemek olduğunu söyleyen Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Gelinen noktada sahada yaşananlar  pandeminin iyi yönetilemediğini göstermektedir. Ben yaptım oldu ile pandemi yönetilemez . Pandemi ortaklaşa ve düzgün planlama ile yönetilir. Adana Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği derhal alınacak kararlara aktif olarak dahil edilmeli, Bilim Kurulları daha etkin çalıştırılmalıdır. 1550 yataklı Adana Şehir Hastanesinde yaklaşık 200-250 yatak, 400-450 yataklı Adana Yüreğir Devlet Hastanesinde 150 yatak ayrılarak bu iş yönetilemez. Derhal pandemi hastaneleri belirlenerek veya şehrin belirli bölgelerine test merkezleri kurularak hastaların nereye gitmeliyim kaygısı ortadan kaldırılmalıdır. Pandemi hastanelerinin belirlenmesi aynı zamanda hastanelere gelmekten çekinen diğer hastaların da rahatlamasını sağlayacaktır.”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Pandemiden korunma konusunda çözüm önerilerinde de bulunan Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Sağlık Bakanlığına Çağrımız test sayılarınızı çoğaltın ve pozitif hasta yakınlarına ve bulaş olasılığı olanlara acilen test yapınız. Pozitif hastalara eğer hastanede yatırmak gerekli değil ise güçlü filyasyon ile katı izolasyonu gerçekleştirin. Evde izolasyon sağlanamayacak olanları toplu izolasyon alanları oluşturarak oralara alın. Halkı panik ve rehavetten korumak için inanılır rakamları açıklayın. Halkın hareketliliğini kısıtlayıcı önlemler alın. Düğün, taziye ve belli sayının üstündeki toplantıları kısıtlayın. Eğlence merkezleri ve restoranların kalabalıklığını önleyecek tedbirleri alın.  Zorunlu iş alanları dışında çalışanların haklarını gözeterek evde çalışma veya ücretsiz izin konusunda çalışmalar yapınız. Buradan halkımıza çağrımız maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uyunuz. Hastanede yatış koşulları yok ise izolasyon kuralları doğrudur ve ona uyunuz. Kalabalıklardan uzak durun ve kalabalık oluşmasına katkı vermeyin. Gerekli değil ise seyahat yapmayın. Doktorunuzun önerilerine uyup, onlara güvenin. Bu yıl düğün yapmayın, seneye birlikte halay çekelim.” diye konuştu.