Karayolu Trafik Güvenliği ve stratejisi | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Karayolu Trafik Güvenliği ve stratejisi

Bu haber 22 Mayıs 2019 - 15:43 'de eklendi ve 120 views kez görüntülendi.

Ülkemizin en önemli sorunlarından bir taneside hiç kuşkusuz maddi hasarlı trafik kazaları ve bu kazalarda hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

TÜİK verilerine göre; 2002 yılında 374.029’u maddi hasarlı, 65.748’i ölümlü-yaralanmalı olmak üzere toplamda 439.777 olan kaza sayısı, 2017 yılında 1.020.047’si maddi hasarlı, 182.669’u ölümlü-yaralanmalı olmak üzere toplam 1.202.716 kaza meydana gelmiştir. Bu da 17 yıllık Ak parti iktidarı temsilcilerinin söylemlerindeki gibi trafik kazalarının azalmadığını, tam tersine gün geçtikçe arttığını göstermektedir. Acil önlem alınmaması halinde durumun daha da vahim bir hal alacağı görülmektedir.

Bu sebeple; 31 Temmuz 2012 tarihli ve 28370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlığın 2012/16 sayılı genelgesindeki “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında oluşturulan Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulundaki üst düzey temsilciliğiniz sebebiyle Bakanlık olarak;

 

           Trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek için ne gibi önlemler almayı düşünüyor sunuz?

        “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” amacına ulaşamamıştır. Hangi gerekçelerle ulaşılamadığını kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

Trafik Güvenliği Eylem Planında bahse konu sürücü ve yayaların doğru trafik davranışlarına özendirilmesine dair herhangi bir toplumsal farkındalık oluşturulamamıştır. Eylem Planını tekrar gözden geçirmeyi ve eksik kalan konuları bir an önce hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

          Trafik Güvenliği Eylem Planında sözü edilen, taşımacılıkta karayollarının ağır-lığının azaltılarak, yük ve yolcu taşımacılığında, deniz, hava ve demiryollarının kullanımının arttırılmasına ilişkin bu güne kadar herhangi bir çalışma yaptınız mı? Yaptıysanız ve bu çalışmaların yeterli sonuç verdiğini düşünüyorsanız gelinen noktayı vatandaşlarımız ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

          Yaşam kalitesini arttırmak ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla büyük öneme haiz bisiklet ulaşımının kolaylaştırılması için yurt genelinde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

          Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı’nda engelli vatandaşlarımıza engel teşkil edenkonuların ortadan kaldırılması ile ilgili çalışmaların yeterli olmadığı bilinmektedir. Engelli vatandaşlarımızın yaşam alanlarına müdahale edilmemesi ve bu vatandaşlarımızın daha fazla mağdur edilmemeleri için hangi caydırıcı yaptırımları ve ne gibi cezai işlemleri uygulamayı düşünüyorsunuz?