Gürer: Kadınlara sağlanan destek yetersiz | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: Kadınlara sağlanan destek yetersiz

Bu haber 31 Mayıs 2019 - 18:14 'de eklendi ve 110 views kez görüntülendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Konya Ovası Projesi kapsamındaki illerde kırsal alanda gelir getirici faaliyetlerin ve kadın istihdamının artırılması için yapılan çalışmalara ilişkin soru önergesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan yanıt geldi.

 (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya Ovası Projesi kapsamındaki illerde kırsal alanda gelir getirici faaliyetlerin ve kadın istihdamının artırılması için yapılan çalışmalara ilişkin soru önergesinde, “2015-2018 yılları arasında KOP illerinde, kırsal alanda gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik araştırmalar yapılıp, destek programları uygulanmış mıdır? Belirtilen illerde kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları adına çalışma yapılmış mıdır? Çalışmalar nelerdir? Kadın istihdamına yönelik istatistiki verilerde iyileşmeler yaşanmış mıdır?” şeklindeki sorulara yer verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Dağlık/kırsal kesimde ve tarım dışı alanlarda yaşayan nüfusun ek bir gelir elde etmesinin sağlanması ve bu nüfusun yerinde kalarak üretime destek olması amacıyla KOP İdaresi desteğiyle Selçuk Üniversitesi bünyesinde “SÜKOP Sustası Eğitim ve Uygulama Atölyesi” kurulduğunu söyleyerek, “Merkez atölyede eğitim görecek dağlık/kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın başlangıçta pilot ilçelerde kurulacak olan üretim atölyelerinde sustası üretimi yaparak gelir elde etmeleri öngörülmektedir. Bölgede ilk üretim atölyesi Taşkent ilçesinde, ikincisi Ermenek, üçüncüsü ise Doğanhisar ilçemize kurulmuş olup eğitimini tamamlayan vatandaşlarımız ilçelerinde üretime başlamışlardır. Ayrıca Yozgat Aydıncık ilçesinde bulunan sustası üretim atölyesinde de iyileştirme çalışmaları yapılacaktır. Bölgede, il ve ilçelerde kurulacak olan üretim atölyeleri için eğitim ve üretim planlaması devam etmektedir. Konya ve Karaman illerinde faaliyet gösteren Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından, 2015-2018 yılları arasında kırsal alanda gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesi başta olmak üzere bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak 6 farklı program uygulaması gerçekleştirilmiş ve bu programlar için gerekli kaynaklar aktarılarak çeşitli araştırma ve analiz çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca, 2014-2023 Bölge Planı öncelikleri ve söz konusu araştırmalar çerçevesinde toplam 20.7 milyon TL bütçeye sahip 95 projeye 11 milyon TL destek sağlanmıştır. Yozgat ilinde faaliyet gösteren Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından, belirtilen dönemde endüstriyel gelişim ve verimlilik, kültür ve turizm, sosyal altyapının iyileştirilmesi gibi alanlarda; kırsal alanda gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesin! de destekleyen 6 farklı destek programı uygulanmıştır. Bu programlardan 43 başvuru sahibi faydalanırken; toplam 9.7 milyon TL destek sağlanmıştır. İlaveten; Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinde faaliyet gösteren Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından kar amacı güden işletmelere yönelik olarak 2014-2015 yıllarında Sektörel Rekabet Edebilirlik Mali Destek Programı, 2016-2017 yıllarında ise KOBİ Geliştirme Mali Destek Programı yürütülmüştür” dedi.

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları adına, 15 projede 129 kadına istihdam kolaylaştırıcı eğitimler verildiğine de ikinci sorunun cevabı olarak yer veren Varank, “Bu eğitimler arasında, “Ev Pansiyonculuğu Eğitimi”, “Solucan Gübresi ile Tarım Yapıyorum”, “Gıda Üretim Teknolojisine Kadın Eli Değiyor: Kadın Kileri”, “Verimli Tarımsal Üretim için İnsan Kaynaklarımızı Geliştiriyoruz” adlı projeler örnek olarak sayılabilir. Ayrıca Karaman ilinde; 2017 ve 2018 yıllarında 8 ayrı grup halinde toplam 240 kişiye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri düzenlenmiştir. Bunların yanı sıra; Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından Nevşehir ilinde yürütülen Nevşehir İş Gücü Piyasasında Kadın Girişimciler Raporu çalışması devam etmektedir. İlgili çalışma 2019 yılı içerisinde tamamlanacaktır. Ayrıca 2015 Yılı Sosyal Kalkınma Programı kapsamında “Kadın Gelişim Merkezi”, “Kadın, Genç ve Engelli Girişimcileriyle Daha Güçlü Kırıkkale”, “Kadına Hürmet Çocuğa Şefkat”, “Bakı Gölü Kadın İşletmesi”, “Demirci Kadın Sığınma ve Eğitim Merkezi”, “Çamurda Kadın Eli” ve “Duyguların İlmeklere Dökülmesi” projeleri de desteklenmiştir. 2017 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje ise “Kadın ve Genç Çiftçi Eğitim Uygulama Merkezi Projesi”dir.

Diğer taraftan, belirtilen illerimizde kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları meselesi KOSGEB tarafından da teşvik edilmekte ve desteklenmektedir. Nitekim 2015-2018 yılları arasında KOP illerinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri sonucunda sertifika alarak Yeni Girişimci Desteğinden faydalanan çok sayıda kadın girişimcimiz olmuştur. Böylece, bahse konu dönemde kadınlar tarafından kurulan işletme sayısı 2.525 adede, KOSGEB tarafından verilen toplam destek tutarı ise 41.6 milyon TL’ye ulaşmıştır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada; Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini içine alan KOP Bölgesinde; kadın için sağlanan destek ve katılımın nüfusa oranla düşük olduğunu ve daha çok kadının projelerden yararlanabilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Gürer, tüm illerde eşdeğer projeler için destek verilmesi gerektiğini söyledi.