Çulhaoğlu: Sağlık çalışanlarının yanındayız | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Çulhaoğlu: Sağlık çalışanlarının yanındayız

Bu haber 30 Mart 2020 - 14:01 'de eklendi ve 161 views kez görüntülendi.

İyi Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Corona (covid-19) salgınıyla mücadelede “mesleğimiz her şeyden önce gelir” anlayışıyla görev yapmakta iken vefat eden tüm sağlık çalışanlarına şehitlik unvanı verilmesi için TBMM’ye önerge verdi.

Çulhaoğlu verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“Türk Tabipleri Birliğinin COVİD-19 salgınıyla ilgil olarak 20 Mart 2020 tarihinde web tabanlı ve öz bildirime dayalı olarak başlattığı ve 74 ilden 1.820 sağlık çalışanının katıldığı ilk iki günlük ankette; sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumlarda birden fazla salgın hastasının bulunduğu, yüzde 6’sının bir sağlık kurumunda teyitli salgın hastasıyla yüz yüze (1 metre mesafede) teması olduğu belirtilmiş, katılımcıların yüzde 48’i çalıştığı kurumda COVİD-19 için ayrı bir triaj mekanı sağlanmadığını, yüzde 44’ü nasıl korunacaklarına dair çalıştıkları kurum tarafından eğitim verilmediğini, yüzde 53’ü bu salgında iş organizasyonuyla ilgili değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini, yüzde 50’si ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyalı verilmediğini ifade etmişlerdir. Bu ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığının bulunduğu, yüzde 4’ünün 65 yaş üzerinde olduğu ve yüzde 1’inin de gebe olduğu belirtilmiştir. Ayrıca sağlık çalışanlarının COVİD-19 şüpheli yada kesin tanılı bir hastaya hizmet verirken kişisel koruyucu donanıma erişim konusunda halen ciddi sorunlar yaşadıkları maske, siperlik yada koruyucu gözlük, önlük/tulum, önlük forma ve eldivene erişim konusunda da sıkıntı yaşadıkları belirtilmektedir.

Yapmış olduğunuz açıklamalarda sayısı belirtilmemekle birlikte, hastane çalışanlarının da (doktor ve tüm sağlık çalışanları) COVİD-19 salgınına maruz kaldığı belirtilmektedir.

COVİD-19 virüs salgınıyla mücadelede “Mesleğimiz her şeyden önce gelir” anlayışıyla görev yapan tüm sağlık çalışanları (hekimler, dişhekimleri, eczacılar, hemşire, ebe, hasta bakıcılar, sağlık teknisyen/teknikerleri, güvenlik görevlileri, ambulans görevlileri vb.) kendi hayatlarını hiçe sayarak, hatta virüsün ailelerine bulaşması pahasına 7 gün 24 saat görevlerini ifa etmektedirler.

12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 1 inci maddesindeki “…temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir” terör tanımında belirtilen ve ülkemizde ulusal mücadele kapsamında değerlendirilen bu COVİD-19 salgınında gerek vefat eden vatandaşlarımız, gerek bu salgınla mücadele eden tabip ve sağlık çalışanlarımız bu tanıma rağmen kendilerine şehit unvanı verilmesini talep etmektedir.

Kendisinin ve ailesinin canını hiçe sayarak gece-gündüz demeden karantina altındaki hastalar dahil tüm hastalara hizmet eden tabiplerimiz ve beraber çalıştıkları  tüm sağlık çalışanları adına soruyorum:

Hastanelerde COVİD-19 virüsüne maruz kalan kaç tabip ve sağlık çalışanı bulunmaktadır?

Sağlık durumları hangi aşamadadır? Vefat eden yada tedavi görenler kaç kişidir?

Bakanlığınızca bugüne kadar “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Şehitlik Belgesi Düzenlenmesine Dair Yönerge” kapsamında tabip yada sağlık çalışanlarından kaçının ailesine “Şehitlik Belgesi” tanzim edilerek verilmiştir?

Bakanlığınızca ilgili yönergeye istinaden sadece sembolik olarak verilen Şehitlik Belgesinde “görev yapmakta iken hizmet ve görev uğruna şehit olmuştur” ibaresi bulunmasına rağmen, diğer şehit ailelerinin yararlandığı tazminat ve şehit yakınlarına tanının istihdam haklarından tabiplerimiz ve sağlık çalışanlarımız neden yararlanamamaktadır?

Şehitlik hususunu değerlendiren SGK Başkanlığının Sağlık Kurulu ve Tespit Kurulu yetkilileriyle ortaklaşa bir çalışma yaparak sağlık teröründe can siperane görev yapan tabiplerimizle birlikte görev yapan tüm sağlık çalışanlarımızın bu haktan faydalanmaları için ortak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”