ÇARPIK DİŞ, HEM ESTETİK HEM SAĞLIK SORUNU YAŞATIYOR | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ÇARPIK DİŞ, HEM ESTETİK HEM SAĞLIK SORUNU YAŞATIYOR

TELLE ESTETİK KAYGI YAŞAYANLAR İÇİN
HİÇ FARK EDİLMEYEN YÖNTEMLER DE VAR”

Bu haber 08 Mayıs 2023 - 12:45 'de eklendi ve 297 views kez görüntülendi.

TELLE ESTETİK KAYGI YAŞAYANLAR İÇİN
HİÇ FARK EDİLMEYEN YÖNTEMLER DE VAR”

Ağız içinde düzgün bir şekilde hizalanmamış ve halk arasında “çarpık” diye tabir edilen dişler, özgüven kaybı yaşatarak kişinin toplumsal yaşamını olumsuz etkilemesinin yanı sıra çene eklemi ağrısı, gıdaların sağlıklı çiğnenmemesi nedeniyle yaşanan hazımsızlık gibi çeşitli sağlık sorunlarına da yol açıyor.

Adana’da, 25 yıllık tecrübe ile merkez ilçeler Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam’da üç farklı klinikle hizmet veren İnci Diş kurucularından DT. Enis Akyürek, çarpık diş sorununun “dişlerin çene kemikleri üzerinde yerleşmesi gerekenden farklı diziliminden” kaynaklandığını bildirdi.

Bu sorunun beslenme bozuklukları, yaralanma ya da travmalar, diş eti hastalığı gibi nedenleri yanı sıra genetik faktörlerden de kaynaklandığını belirten Dt. Enis Akyürek, “Kişinin doğuştan alt ve üst çenenin farklı büyüklükte veya şekilde olması, diş veya damak gelişiminden kaynaklanan diş hizalanması sorunları çarpık dişte önemli etkendir. Ebeveynlerden birinde veya her ikisinde çarpık diş olması, çocukların dişlerinde de çarpıklık olma ihtimalini yükseltiyor” dedi.

Dt. Enis Akyürek, çarpık dişin özgüven kaybı yaşatarak, kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemesinin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da yol açtığını belirterek, “Çene eklemi ağrısı, çiğneme ve konuşma güçlüğü, gıdaların sağlıklı çiğnenmemesi nedeniyle yaşanan hazımsızlık gibi şikayetler bunlardan bazılarını oluşturuyor. Çapraşık konumlanmış dişleri temizlemek de güç olduğu için ağız hijyeni soruları yaşanıyor” bilgisini verdi.

YENİ NESİL TERCİHLER
Yeni nesil diş tellerinin artık kişinin kendisini sosyal yaşamdan soyutlamasına yol açmadığını ifade eden Dt. Akyürek, “Son yıllarda alternatif olarak, normal diş teli takmak istemeyen hastalar için neredeyse hiç fark edilmeyen Invisalign (Telsiz Ortodontik Tedavi) ile dişleri düzeltmek mümkün. Bu yöntemin tercih edilme nedeni diş teli kullanmadan şeffaf plaklarla dişlerin olması gereken yerde hizalanmasıdır” dedi.

TELSİZ TEDAVİ
Dt. Enis Akyürek, tel takmak istemeyenler için telsiz ortodonti (şeffaf plak) tedavisinin son yıllarda oldukça fazla tercih edildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bu tedavi yönteminde, klasik metal veya porselen teller kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar kullanıyoruz. Tedavi sonrasında dişler olması gereken dizilişe gelir. Bu uygulama he çocuklar hem de yetişkinler için uygundur. Genellikle orta ve hafif düzeydeki diş çapraşıklığı durumlarının düzeltilmesinde kullanılır. Diş teli taktırmak istemeyenler ancak dişlerinin yapısından rahatsız olanlar Invisalign tedavisi için şeffaf plakları tercih edebilir.

10-15 GÜN ARAYLA PLAKLAR DEĞİŞTİRİLYOR
Dt. Akyürek, telsiz düzeltme işleminde, şeffaf plakların seanslar halinde verildiğini, ortalama 10-15 gün arayla plakların değiştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Şeffaf plak tedavisi sonrası geceleri dişlerin yeni yapısını desteklemek için plakların sadece geceleri kullanılması önerilebilir. Bu işlemin dezavantajı ise metal diş tellerine göre sonuç alma süresinin daha uzun olmasıdır. Ancak estetik açıdan kullanışlı ve rahat olması en popüler ortodontik tedaviler arasında yer almasını sağlamaktadır.”

TELSİZ TEDAVİNİN AVANTAJLARI
Akyürek, telsiz ortodonti tedavisinin avantajlarına da vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Bu yöntemde metal ya da şeffaf diş telleri alternatifi olarak şeffaf plaklar kullanılır. Tel ya da braket olmadığı için dışarıdan hiçbir şekilde fark edilmez. Bu plaklar hafif yapıdadır ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkilemez. Özellikle yetişkinler için en uygun ortodonti tedavileri arasında yer alıyor.

İstediği zaman şeffaf plaklar takılıp çıkarılabiliyor. Şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılabildiğinden yemek sırasında hastanın çiğneme konforu düşmez.
Şeffaf plaklar takıp çıkarıldığı için diş temizliği ve ağız hijyeni sağlama daha pratik olur. Ayrıca her yaşta, hastanın durumuna göre telsiz ortodonti tedavisine başvurulabilir.
Şeffaf plakların gün içinde diş hekiminin belirttiği saat kadar takılması yeterlidir.”

Dt. Enis Akyürek, telsiz diş düzeltme tedavisinde plakların düzenli kullanımının büyük önem taşıdığını, tedavi süresinin ise dişin durumuna göre değişebildiğini, bu tedavinin özellikle estetik kaygıya sahip olan hastalar tarafından öncelikli tercih edildiğini sözlerine ekledi.