Gıda Mühendisleri Odasından uyarı | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gıda Mühendisleri Odasından uyarı

Bu haber 01 Nisan 2020 - 16:31 'de eklendi ve 334 views kez görüntülendi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Coronavirüs (Covid-19) salgını önlemleri çerçevesinde birçok ihtiyacın aksine su ve gıda ihtiyacının ertelenemeyeceğini söyledi. Alparslan “Evde kalma uyarılarına uymanın ilk koşulu diğer temel ihtiyaçlarla birlikte gıda ihtiyacının karşılanmasıdır” dedi.

“GIDALARDA VİRÜS GELİŞMİYOR, ANCAK BULAŞMIŞ OLABİLİR”

Salgın kapsamında alınan önlemlere uymanın önemine dikkat çeken Alparslan yaptığı yazılı açıklamada, gıdaya erişim ve “gıdada hijyen” konularında bilgi aktardı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne göre Covid-19 virüsünün yayılmasının ana yolunun enfekte olmuş birinin hapşırık, öksürük damlacıkları ile temas etmek olduğunu anımsatan Alparslan “Hastalığın, virüsün bulaşmış olduğu gıdalara ya da gıda ambalajlarına temas etmekten kaynaklanması riskinin çok küçük olduğu ifade edilmiş olsa da gerekli önlemler ihmal edilmemelidir.” diyerek halkın hijyen kurallarına uymasının önemine işaret etti.

GIDADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Gıdaları; hazır, yarı mamul ve yiyecek malzemesi olarak gruplandıran Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan gıda güvenliği için şu bilgileri paylaştı;

“Hazır gıdalar ambalajlı olduğundan, tabii ki uygun şartlarda hazırlanmış olmaları kaydıyla temiz kabul edilir. Bu grup gıdada, olabilecek tek risk; taşınmasında veya reyonda geçirdiği süreçte temas eden kişilerden kaynaklı “bulaşı” olasılığıdır. Bunu bertaraf etmek için ise satın alındıktan sonra ambalajın dezenfektanla silinmesi yerinde olacaktır. Ayrıca hastalanmış olduğu tespit edilen insanların gıda üretim-tüketim hattında çalışmaması ve iyileşene kadar gıdalarla temasının kesilmesi gerekiyor.

TEMAS DİREK GIDA ÜRÜNÜNE OLURSA NE YAPMALI?

Yarı mamul veya yiyecek hazırlamak üzere alınan gıda ürünleri için ise temas doğrudan gıdaya olacağından, gıdanın kendisinin temizlenmesi elzem olacaktır. Ancak, gıdada dezenfektan kullanımı söz konusu olamaz. Bu durumda gıdanın yeterli pişirilmesi ayrıca evde sebze ve meyvenin sepette veya temiz bir bez üzerine yayılarak belli bir süre açık havada bekletilmesi bir çözüm olarak düşünülebilir.  Ayrıca; salata gibi taze tüketilen yiyecekler için de malzemenin temizliği oldukça önem arz eder. Tabi yemeği pişirmeye hazırlayanlar için de kişisel korunma yöntemleri büyük önem taşıyor.

MARKET VE PAZARLARDA NE YAPMALI?

Bir diğer taraftan gıda veya yiyecek malzemesinin tedarik edildiği market ve pazar yerlerinde kalabalıkların oluşumunun önlenmesi, gıda ürünlerine temasların asgari düzeye indirilmesi gibi kurallara uyulması gerekmektedir. Pazar yerlerinde bütün ilçe belediyeleri koordine edilmeli ve pazar alanına giriş ve çıkış kapıları ayrılmalı, yüz yüze karşılaşma önlenmelidir. Bunun dışında tezgah sayısı azaltılarak ve pazar girişi tutularak kişi sayısı sınırlandırılmalı, gelenlerin ateşi kontrol edilmelidir.

“PAZAR ALANLARINDA HİJYEN KURALLARINA TAM UYULMALIDIR”

Sebze ve meyveler mümkün olduğunca pazar esnafı tarafından poşetlenmelidir. Gıda maddeleri gözle seçilmeli, sadece seçilen ve alınacak olan gıda maddesine dokunulmalıdır. Pazar alanında mümkünse sıcak temiz su sistemi kurulmalıdır. Pazar alanının muhtelif noktalarına el dezenfektanı bulundurulmalıdır. Pazar esnafı konu ile ilgili bilgilendirilmeli ve maske gibi önleyici malzemeleri kullanmaları sağlanmalıdır. Pazar esnafı sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Ve alınan ürünlerin temizliği ile ilgili bilgilendirici el broşürü dağıtılmalıdır”

RİSKİ AZALTMAK İÇİN

Belirtilen önlemlerin market alışverişleri için de geçerli olduğunu kaydeden GıdaMO Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, alış-veriş sıklığını azaltmak,  alışveriş yapılan toplu mekanlarda olabildiğince az zaman geçirmeye çalışmak ve eve dönüldüğünde kişisel hijyen kurallarını uygulamanın riski önemli ölçüde azaltacağını söyledi.

“ODA, SENDİKA VE STK TEMSİLCİLERİ, ÇÖZÜM SÜRECİNDE PAYDAŞ YAPILMALI”

Başta meslektaşları olmak üzere, üreticilere teşekkür eden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan sözlerini şöyle tamamladı;

“Üreten ve gıda ihtiyacımızı karşılayan küçük aile işletmelerinden, büyük tarım işletmelerinde çalışanına yine kıt kanaat ücret karşılığı küçük orta ve büyük gıda işletmelerinde özveri ile çalışan mühendisinden ustasına, ustasından işçisine bütün gıda emekçileri, sağlık çalışanlarının yanında bir diğer hakkı ödenemeyecek meslek mensuplarıdır. Her birine toplum olarak minnet borçluyuz.

Ayrıca salgının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi adına, Odalar, sendikalar, diğer sivil kuruluşları yetkililerinin sürecin dışında tutulması yerine çözümün paydaşları yapılmasının önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.”