ADEO, “Öfke Kontrolü ve Problem Çözme Becerileri” Söyleşisi düzenledi | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ADEO, “Öfke Kontrolü ve Problem Çözme Becerileri” Söyleşisi düzenledi

Bu haber 19 Şubat 2020 - 10:01 'de eklendi ve 134 views kez görüntülendi.

Adana Eczacı Odası () Eğitim Komisyonu tarafından “Öfke Kontrolü ve Problem özme Becerileri” konulu öyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak Klinik Psikolog ülya Üstekidağ Ayna katıldı.

ECZ. DENİZ, “EĞİTİMLERİMİZ SÜRECEK”

Eczacıların yoğun katılım gösterdiği Adana Eczacı Odası Ecz. Ali Aysan Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşinin açılış konuşmasında mesleki ve sosyal konularda bir çok söyleşi ve eğitimler düzenlediklerini söyleyen ADEO Denetleme Kurulu Üyesi ve Eğitim Komisyonu Sorumlusu Ecz. Hakan Deniz, “Şimdiye kadar ‘Cehalet Bilimi', ‘Aromaterapi', ‘Kişisel Verilerin Korunma Kanunu' gibi etkinliklerle meslektaşlarımızı buluşturduk. Teknisyen arkadaşlarımıza yönelik ‘İletişim Becerileri' konulu söyleşisi ile Klinik Eczacılık Eğitim Günlerimiz'in ilk ayağı olan ‘Temel Klinik Eczacılık Eğitimi'ni gerçekleştireceğiz. Bugün ise meslektaşlarımızın yoğun günlük işleyiş içerisinde karşılaştıkları problemleri çözmemize yardımcı olacak “Öfke Kontrolü ve Problem Çözme Becerileri” konusunda Klinik Piskolog Hülya Üstekidağ Ayna bizleri bilgilendirecek. Mesleğimizdeki yeni gelişmeleri takip edeceğimiz, bilgilerimizi güncelleyeceğimiz eğitimler, günün stresini bir ölçüde atmamıza yardımcı olacak söyleşiler düzenlemeye devam edeceğiz. Bu anlamda Eğitim Komisyonumuzun düzenleyeceği tüm etkinliklere katılmaya sizleri davet ediyorum.” dedi.

AYNA, “RUH SAĞLIĞI İÇİN YAŞAMDAKİ ÖNCELİKLER İDEN DÜZENLEMELİ”

Öfkenin kökenlerine dair genetik miras olduğu, içine doğulan coğrafyanın ve çocukluk çağındaki ebeveyn tutumlarının yarattığı temeller olduğunu ifade eden Pavones Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi Uzmanlarından Klinik Psikolog Hülya Üstekidağ Ayna, konuşmasında Öfkenin kötü bir duygu olmadığı ama kontrol edilebilir olduğu gerçeğinden yola çıkarak daha nitelikli bir yaşam ve iyi bir ruh sağlığı için özşefkatin, gevşeme becerilerinin ve yaşamdaki önceliklerin yeniden düzenlemesini önerdi.

ÖFKE UYGUN İFADE EDİLDİĞİNDE, SON DERECE SAĞLIKLI VE DOĞAL BİR DUYGUDUR

Sağlıklı yaşamın duyguların farkında olmak ve onları uygun şekilde yönlendirmekten geçtiğinin altını çizen Klinik Psikolog Hülya Üstekidağ Ayna, “Öfke uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp, yıkıcı hale dönüşürse okul, iş hayatı, kişisel ilişkilerde ve genel yaşamda sorunlara yol açar. Öfke hem dışsal hem de içsel bazı olaylarla ortaya çıkar. Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama ve tehditler sayılabilir. Öfke durumunda iletişim, duygu ve davranışlarda değişiklikler yaşanmaktadır. Öfkelenen kişilerde; kan şekerinin yükselmesi, nabzın ve kan basıncının artması, sık sık veya zor nefes alma, baş-sırt-boyun ve kas ağrılarına rastlanır.”

ÖFKE KONTROLÜ ŞART

Öfkenin ‘Bastırılmış davranışlar ve Kontrol etme' gibi iki şekilde ifade edildiğini vurgulayan Klinik Psikolog Hülya Üstekidağ Ayna, “Sürekli öfkeyi bastırmak, sanki hiç kızmıyormuş gibi görünmek, sakin kalmak, belli etmemek. Zamanında ifade edilmeyenler birikir birikir ve yanardağ gibi patlar. ‘Ben hiç bir şeye kızmıyorum, öfkelenmiyorum' dediğimizde bir şeylerden kaçıyoruz olabilir. Önce bunun farkına varıp daha sonra bunu etkili biçimde ifade etmenin yolunu bulmak lazımdır. Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya ‘Öfke Kontrolü' denir. Öfkeyle başa çıkmanın etkili yolları; nefes egzersizi, kas gevşeme egzersizi spor yapmak, olumlu düşünmek, duyguları paylaşmak, zamanı iyi kullanmak, etkili iletişim kurmak, regülasyonu öğrenmek, kendine zaman ayırmak, mindfulnes ve meditasyon yapmaktır.” diye konuştu.

Katılımcıların hem kendi öfkelendiği durumlar için hem de meslek yaşamında karşılaşılan öfke ve şiddet içeren durumlar karşısında neler yapabileceğine yönelik interaktif şekilde bilgi aktarımı yapılmasının ardından Ecz. Hakan Deniz,  Klinik Psikolog Hülya Üstekidağ Ayna'ya teşekkür etti.