‘Sağlıkta dönüşüm sağlıkta yıkım demektir’ | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

‘Sağlıkta dönüşüm sağlıkta yıkım demektir’

Bu haber 19 Mart 2019 - 15:58 'de eklendi ve 116 views kez görüntülendi.

HABER- PINAR AYTEKİN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi  Adana ÇÜ Balcalı hastanesi, Adana Şehir hastanesi ve sosyal hizmetler kurumunda çalışan üyelerle kahvaltıda buluştu.

Kahvaltıda konuşma yapan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “ Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri insanca yaşayacak ücret istemekte bu yıl maaşlara yapılan zam %10 oldu resmi yıllık enflasyon%20 işsizlik %17 olmuş elektriğe, ulaşıma %60 doğalgaza %30 zam yapılmış Şubat 2019 ayı açlık sınırı 2029 TL yoksulluk sınırı 6608 TL olarak tespit edilmiştir. Kamu emekçilerine bu enflasyon farkları ödenmeli en düşük kamu çalışanın maaşları yoksulluk sınırı altın da olmamalıdır” dedi.

Ülkemizde ki ekonomik krizi emekçiler ödememesi gerektiğinin altını çizen Yüksel, “Sağlık iş kolunda yıpranma payı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerine yıpranma payı verdiler, yıpranma payından 2019 yılından itibaren çalışanlar faydanalanacak.  Sağlık bir ekip hizmetidir yıpranma payından her sağlık çalışanı faydalanmalı, geçmiş hizmetleri de sayılmalı fiili şartı kaldırılmalı, en az 5 yıla 1 yıl kazanmalı, mesleklere ,risklere göre kademeli artmalıdır” diye konuştu.

Başkan Yüksel konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Sağlık ve sosyal hizmet iş kolu maaşları da emekçilerinin emeklilik maaşları da emeklilik ikramiyeleri de bu gün için çok düşüktür ek gösterge miktarı maaşların artmasın da önemlidir. En düşük kamu emekçisinin ek göstergesi 3600 olmak üzere kademeli olarak arttırılarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine verilmelidir.

KAMU DA KREŞ OLMASI ŞARTTIR

Kamu da kreşler oldukça azaldı her işyerin de kreş olmalıdır. Mevcut kreşlerin ücretleri de kamu emekçilerinin ödeyemeyeceği kadar yüksektir. Sağlık ve sosyal hizmet işyerleri nöbet usulü 7 gün 24 saat çalışmaktadır onun için de kreş olması şarttır her işyerinde 0-6 yaş kreşler açılmalı ve kamusal ücretsiz olmalıdır.

ULAŞIM DA ZORLUKLAR ÇEKİLİYOR

Şehir hastanelerin de iş yükü arttı, şiddet arttı, personel yetersiz eğitimsiz taşeronlar çalıştırılıyor, performanssa dayalı ücretler azalıyor onun için sağlık emekçileri çalışmak istemiyor. Emeklisi gelenler emekli oluyor, imkânı olanlar özellere gidiyor, bazıları da başka kurumlara tayin istiyor. Bölümler arasın da mesafe fazla acil müdahalelerde sorun yaşanıyor engelliler yaşlılar hizmete ulaşım da zorluklar çekiyor.

EKONOMİK KRİZ TOPLUMUN SAĞLIĞINI BOZUYOR

Ekonomik kriz toplum sağlığını bozar kriz de kanser, solunum yolu hastalıkları intiharlar artar, giderler kısılırken sağlık giderlerinde de kısılma olmaktadır. O zaman da çalışanların ücreti düşecek, sağlık hizmetinin niteliği düşecek ve işten çıkarmalar artacaktır. Sağlıkta emek gücü maliyeti %50-75’dir. Onun için de kriz de ilk etkilenecek olan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olacaktır önce emekçilerin ücretleri düşürülecek sonra işten çıkarmalar başlayacak amaç şirketlere para yetiştirmektir ileri de özeller de tıp merkezlerin de özel hastaneler de kapanmalar başlayacaktır.