Pekduraner: Kanun ile ilgili çok sayıda kolaylık sağlanıyor | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Pekduraner: Kanun ile ilgili çok sayıda kolaylık sağlanıyor

Bu haber 01 Temmuz 2021 - 13:54 'de eklendi ve 197 views kez görüntülendi.

Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun resmi gazetede yayınlandı. Konuyla ilgili bilgi almak adına bir araya geldiğimiz Mali Müşavir Özlem Pekduraner, yapılandırmayla ilgili açıklamalar yaptı. Kanun ile ilgili çok sayıda kolaylık sağlandığını belirten Pekduraner,  son başvurunun 31 Ağustos 2021’de olduğunu belirtti.

Pekduraner, “İşverenler, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine e-sigorta kanalıyla, şahsen başvuruda bulunabileceği gibi posta yoluyla da müracaat edebilir. Primlerini kendi ödeyenler de aynı şekilde dosyalarının olduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine e-devlet üzerinden şahsen başvuruda bulunabileceği gibi posta yoluyla da başvurabilir” diye konuştu.

SGK açısından yapılandırmanın kapsamı nedir?

7326 sayılı Kanuna göre sigorta primleri,  genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigorta primleri, 30.04.2021’den önce bu tarih de dahil işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri, 5510/Ek-5, Ek-6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler, 6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar yapılandırma kapsamındadır.

Yapılandırma hangi dönemdeki borçları kapsıyor?

2021/Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş borçlar yapılandırma kapsamındadır.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 AĞUSTOS 2021

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin başvuruları nereye yapması gerekiyor?

İşverenler, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine e-sigorta kanalıyla, şahsen başvuruda bulunabileceği gibi posta yoluyla da müracaat edebilir. 4/b diye ifade edilen Bağ-Kur sigortalıları herhangi bir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine e-devlet üzerinden şahsen ya da posta yoluyla başvuruda bulunabilirler.

Primlerini kendi ödeyenler de aynı şekilde dosyalarının olduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine e-devlet üzerinden şahsen başvuruda bulunabileceği gibi posta yoluyla da başvurabilir.  Kamu idarelerinin idari para cezaları için ise, işyerinin bağlı bulunduğu  Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine e-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla  müracaat edilebilir.

PEŞİN ÖDEMEDE BORÇLARIN Yİ-ÜFE TUTARININ %90’I SİLİNECEKTİR.

Son başvuru tarihi ne zaman?

31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir.

Borçların ödemesi nasıl olacak?

Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı Kanun,  borçların peşin ya da taksitle ödenmesi imkânı tanıyor.

Peşin ödemenin tercih edilmesi durumunda prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %10’nun, en son 01/11/2021 tarihine kadar veya geç ödeme zammıyla birlikte 30/11/2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının %90’ı silinecektir.

Taksitli ödemenin seçilmesi durumunda ise borçlar, ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödenecektir. Taksit sayısına göre borç tutarı, katsayılar üzerinden işlem görecektir. Ayrıca İlk taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla kalan prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %50’sinin 31/12/2021 tarihine kadar tamamının ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının %50’si silinecektir.