Mesleğimizin gereğini yapmayı istiyoruz! | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Mesleğimizin gereğini yapmayı istiyoruz!

Bu haber 28 Kasım 2019 - 16:14 'de eklendi ve 259 views kez görüntülendi.

Göreve geldiği günden beri farkındalık yaratan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney ölge Şube Başkanı 'le odanı çalışmaları hakkında bilgi almak ına bir araya geldik. Hem iş hayatında hem de Kimya Mühendisleri Oda Başkanlığında kendini ispat eden ve odaya sürekli yenilikler getiren Başkan Türkmen, oda olarak bilinçlendirme çalışmalarını sürekli olarak yaptıklarını dile getirdi.

EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK

Ülkenin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu da değinen Başkan Türkmen, “ Plansızca açılan üniversiteler, her yıl artan mezun sayısı ve sanayinin aynı hızda büyümemesi, işsizler ordusuna katılan üniversite mezunu sayısının gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Adana ve Güney Bölgesinde de üretim ve sanayileşme istediğimiz yeterlilikte olmadığından, Kimya Mühendisleri de bu sorunla maalesef her gün yüzleşmektedir” diye konuştu.

ÖZGÜRCE VE İNSANCA YAŞAMAYI İSTİYORUZ

Kendisinin de bir Kimya Mühendisi olduğunun altını çizen Başkan Türkmen, “ Bizler, geçmişte olduğu gibi, bugün de bilimin pozitif ışığıyla, mesleğimizin gereğini yapmayı ve üretmeyi, üreterek ülkemize ve halkımıza değer katmayı, kısaca üreterek büyüyen ve paylaşarak gelişen bir ülkede barış ve kardeşlik içinde özgürce ve insanca yaşamayı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Adanalıyım, 5 kardeşiz. Babam çiftçiydi, annem ev hanımı. İlk –orta ve lise eğitim öğretim sürecimi Adana'da tamamladım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh. Mim. Fakültesi Kimya Mühendisliği mezunuyum. Mezuniyetten sonra yeniden Adana'ya döndüm ve eğitim sürecime yine Adana'da devam ettim. Çukurova Ünv. Fen Edebiyat Fak. Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim dalında yüksek lisansımı tamamladım. Yüksek lisans sonrası boya ve kozmetik sektöründe kalite kontrol Şefi olarak çalıştım.

Akdeniz Boya'da kalite şefliğinde çalıştıktan sonra İstanbul merkezli kimyevi maddeler satışı yapan bir firmanın Güneydoğu Bölge Müdürü olarak meslek hayatıma devam etmekteyim. İş hayatımın yanı sıra şu anda, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanıyım.

Odanın faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) 1954 yılında, 6235 sayılı TMMOB yasasının yürürlüğe girmesiyle kurulan ilk beş odadan birisi olup, kamu kurumu niteliğindeki bir meslek örgütüdür. Merkezi Ankara'da bulunmaktadır. Güney Bölge Şubesine bağlı, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis illeri bulunmaktadır. Şubemize bağlı illerde temsilciliklerimizin yanı sıra İskenderun ve Tarsus gibi büyük ilçelerde de temsilciliklerimiz mevcuttur.

İlgili yasa uyarınca KMO, Kimya Mühendisliği örgütlülüğünün geliştirilmesi, meslek ve ülke sorunlarının bütünlüğü içerisinde, ülke çıkarlarının, kimya mühendislerinin özlük haklarının savunulması, meslek birikimlerinin geliştirilmesi ve odanın işyerleri, üyeler ve öğrencilerle iletişiminin artmasını, KMO-Sanayi ve KMO-Üniversite ilişkilerinin güçlendirilmesi amaçlar.

Üyelerinin ve diğer meslek içi disiplinlerin hizmet içi eğitimlerine yönelik etkinlikler ve eğitimler düzenleyen KMO, teknik kongreler, paneller, sempozyumlar, söyleşiler ve sergiler gerçekleştirmektedir.

Güney Bölge Şubesi olarak, üyelerimize yönelik, kişisel gelişme ve iş bulma sürecine katkı sağlamak amacıyla, iş görüşme teknikleri, özgeçmiş hazırlama gibi eğitimler ve mesleğimize yönelik sektörden uzman ve deneyimli kişilerin anlatımıyla ücretsiz seminer & söyleşiler düzenlemekteyiz.

Bugüne kadar; Kişisel Gelişim, Dünyada ve Türkiye'de Bitkisel Yağ Sektörü, İyi İmalat Uygulamaları, Dünyada ve Türkiye'de Su Kullanımı/Su Sorunu, Müfettiş Göüyle İşsağlığı ve Güvenliği konularında seminerler ve söyleşiler gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca odamızın örgütlülüğünü arttırmak, dayanışmayı güçlendirmek, amacıyla kahvaltı, yemek gibi organizasyonlar düzenlemekteyiz. Üyelerimizin katılımıyla tecrübe paylaşımı sağlarken, aynı zamanda yoğun iş temposunun stresini üzerimizden atmaktayız.

Yerel yönetimlerle birlikte çalışmalarınız var mı?

Belediyelerle henüz Kimya Mühendisleri Odası olarak yürüttüğümüz ortak projemiz yoktur. Fakat belediye başkanlarımız da TMMOB örgütlülüğünün içerisinde ve her zaman meslek odalarımızın fikirlerine önem verdiklerini belirttiklerinden, Kimya Mühendisleri Odası olarak, yeni dönemde yapacağımız projelerde, belediyelerimizle ortak alanlar yaratabileceğimizi ve kentimiz için faydalı çalışmalarda bulunabileceğimize inanıyorum.

Yeni mezunlara istihdam sağlama gibi yetkileriniz var mı?

Bildiğiniz üzere Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri maalesef işsizlik. Plansızca açılan üniversiteler, her yıl artan mezun sayısı ve sanayinin aynı hızda büyümemesi, işsizler ordusuna katılan üniversite mezunu sayısının gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Adana ve Güney Bölgesinde de üretim ve sanayileşme istediğimiz yeterlilikte olmadığından, Kimya Mühendisleri de bu sorunla maalesef her gün yüzleşmektedir.

Bizler Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulu ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte etkin iletişim ile yeni mezunlarımıza istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Firmalar bizimle iletişime geçtiğinde, üyelerimize mail/sms/whatsapp üzerinden duyuru yapıyoruz.

Ayrıca, daha önce de belirttiğim gibi, üyelerimizin iş arama sürecindeki eksikliklerini ve heyecanını gidermek için, bu alanlarda eğitim ve seminerler düzenleyerek, özgeçmişlerine ve kendilerine artı katabilecekleri değerler yaratmayı hedefliyoruz.

Böylelikle ne istediğini daha çok bilen, hedefine daha iyi yönelebilecek mutlu mühendisler görebileceğimizi düşünüyorum.

Oda üyelerinizin yaşadığı sıkıntılar nelerdir?

Maalesef yine işsizlik. İş bulma sürecinde yaşanan duygu durumu ve moral bozukluğu, üyelerimizi, odaya karşı tepkisel yapıyor. Oysaki bu konuda üyelerimizde bilmeli ki, hepimiz bu süreçleri yaşadık ve meslek odaları bu konuda yeterli duyarlılık ve hassasiyeti göstermektedir.

Ayrıca iş bulan üyelerimiz, hak ettikleri maaşı ve sosyal haklarını alamamaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için TMMOB, mühendis asgari ücreti belirlemiştir. Bu ücret her yıl güncellenmektedir. Bunun yanı sıra gıda sektöründe çalışan veya çalışacak olan gıda mühendisleri, kimya mühendisleri ve ziraat mühendisleri için üç odanın ortak protokolü ile ayrı bir asgari ücret belirlenmiştir. Belirlenen asgari ücretin altında sözleşme yapılması durumunda odalarımızdan belge verilmemektedir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Değişim ve iyileşme en küçük birimden, topluluklardan başlar. Aile, okul,  nasıl önemliyse, meslek odalarımızda, topluma değer katma ve farkındalık oluşturmada aynı önemi taşımaktadır. Hepimizin çevremize, mesleğimize, ülkemize daha duyarlı bireyler olma zorunluluğu vardır. Umursamaz bireyler yetiştiren toplumlar yok olmaya mahkûmdur.

Bizler, geçmişte olduğu gibi, bugün de bilimin pozitif ışığıyla, mesleğimizin gereğini yapmayı ve üretmeyi, üreterek ülkemize ve halkımıza değer katmayı, kısaca üreterek büyüyen ve paylaşarak gelişen bir ülkede barış ve kardeşlik içinde özgürce ve insanca yaşamayı istiyoruz.