DENGİNDE OLMAYAN DEVEYİ GÖREMEZ | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

DENGİNDE OLMAYAN DEVEYİ GÖREMEZ

Bu haber 29 Temmuz 2021 - 13:40 'de eklendi ve 267 views kez görüntülendi.

Ne demektir denk?  Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde denk “Eş, nazir, muadil…” olarak geçiyor. Googlede ise “Yük hayvanlarının sağ ve soluna konulan iki yük parçasından her biri. Yatak, yorgan, kumaş vb. eşyanın sarılıp bağlanmasıyla oluşan yük, balya… Destekleri paralel, yönleri aynı, şiddetleri eşit bulunan güçler. Ağırlık bakımından eşit olan… Uygun, nitelik yönünden eşit… Balya. Aynı yaş ve değerde olan.” anlamlarında…

Çevremizden sıkça duyduğumuz sözler vardır. Bazıları deyim, bazıları da atasözleridir. En çok bilinen sözlerin başında gelen “Davul bile dengi dengine çalar.”atasözümüz uygunluğu anlatır. Bir kızı isteyen olduğunda çokça duyardık bu sözü. “O, bizim dengimiz mi? Tövbe tövbe! ‘Davul bile dendi dengine…’ demiş atalarımız!” Büyük bir çocuk küçük bir çocukla kavga etmişse “Ayıp ayıp! O senin dengin mi?” derlerdi. Yaşlıların kullandığı bir diğer atasözümüz de ”Baz bazla, kaz kazla, kel tavuk topal horozla…” sözüydü. Bir de uyarı sözü vardı: Ayağını denk al.

Taşınırken eşyalar denk yapılırdı eskiden. Şimdilerde pek kalmadı, çünkü taşıma şirketler bu işi çok kolay yapmaktalar. Pamuk işçileri doğu veya güneydoğudan gelirlerken denklerini omuzlarlardı. Bu denkler yorgan, yatak, yastıktan oluşurdu. Pamuk topladıkları yerin bir kıyısında köşesinde uyurlardı.

Bugünkü yazım özellikle uygunluk ve nitelik yönünden eşit olmak ile aynı değerde olmak anlamlarını kapsamaktadır. Peki, nedir denk olmak?  Eğitim, bilgi, görgü, anlayış, maddiyat ve maneviyat yönünden uygunluk; kısmen bu yönlerden eşit olmak diyebiliriz. Gerçi maddiyatı bu konunun dışında tutmayı yeğliyorum ben. Hayat bu sürprizlerle dolu… Piyangodan para çıkar bir günde milyarder oluruz, bir terslik çıkar bütün malımızı kaybedebiliriz. Annemin sıkça kullandığı bir atasözümüz vardı.”Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter. Zenginliğine güvenme bir kıvılcım yeter.” Yeter ki itibardan düşmeyelim.

Bazen hayatımız boyunca iş yerimizde veya ailemizde yaptığımız çabalar, fedakârlıklar hiç fark edilmez. Bu durumda haklı olarak çok üzülürüz. Çabalarımızı göremeyenler bizim dengimiz olmayanlardır. Karınca deveyi veya fili, başka bir deyişle onların ayaklarından yukarısını görebilir mi? Elbette ki hayır! O halde üzülmeyelim. Bir atasözümüz vardır: Denginde olmayan deveyi göremez.

Dengimizde olan insanlarla karşılaşmak umuduyla…

Not:

*Baz: Doğana benzeyen bir çeşit kuş

 

Harika Ufukharikaufuk@hotmail.com