ÇOCUK VE SAĞLIK | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

ÇOCUK VE SAĞLIK

Bu haber 25 Şubat 2021 - 11:50 'de eklendi ve 114 views kez görüntülendi.

Hepimiz hasta oluyoruz. Sağlıklı olmak dileğimiz fakat zaman zaman hastalıkları yaşamakta çok olağan bir durum. Çocukları da sağlıkları ile ilgili kaygıları olmaktadır. Hastalandığında öleceğini düşünebilir. Hastalığın ona verdiğ geçici semptomların kalıcı olabileceğini düşünebilir.

Bilinçli aileye sahip her çocuk günümüzde doğumun ardından düzenli olarak hastaneye gitmektedir. Orada çocukların fiziksel gelişimleri takip edilir, aşıları yapılır. Yeni doğan döneminden itibaren çocuklara hastane ile ilgili negatif bilgiler aşılamamak gerekmektedir.

Yeni doğmuş bir bebekten kan alınması gerekebilir. Ama “O, küçük anlamaz!” demek yerine “ Şimdi seninle doktora gideceğiz, doktor sana aşı yapacak.” denilmesi uygundur. Çocuk küçük de olsa sonuçta bizi işitiyor.

Çocuklar bir yaşına geldiklerinde daha net korkularını hissettirirler. Aşı yapılacağını bildiğinde ağlar. Bir yaşından itibaren her evde mutlaka doktor seti olmalıdır. Bu oyuncak benim en sevdiklerim arasında yer alır. Çok anlamlıdır ve bir o kadar da işlevseldir. Oyuncaklarla prova zamanı geldi. Çocuğunuzla doktora ya da bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce doktor çantanızı elinize alın ve onu muayene edin. Aletlerin isimlerini öyleyin, ne işe yaradığını basitçe anlatın. Ona yumuşak bir ses ile anlatmalıyız ki kaygılanmasın. Tedavi için kullanılan bu araçların bizleri muayene ederken doktorların kullandığını anlatın. Siz onu muayene ettiniz peki ya o sizi muayene etti mi? Henüz muayene olmadıysanız, lütfen hemen küçük hekiminize muayene olunuz.

Çocuk, oyun sırasında deneyim kazanacak ve hastaneye ya da sağlık kuruluşuna gittiğinde daha sakin kalabilecektir. Çünkü aşı olmayı da deneyimledi, ateşinin ölçülmesini de. Bütün bunları deneyimlerken iğne kolluna geldiğinde minik bir acı olacağını söyleyecek kadar da dürüst olunmalıdır. Çocuğunuza “Hiç acımayacak!” dediğinizde size güvenecektir. Ama üzgünüm aşı oluyorsa, her hangi bir yarasına dikiş atılması gerekirse küçük bir acı duyacak. Kandırmak yerine abartısızca anlatmak gerekir.

Bir diğer önemli konu ise, çocukların hastalanmaları ya da yaralanmaları durumlarında ebeveyn olarak verdiğimiz tepkiler. Ebeveyn olarak yaralanmış çocuğunuzu görmek gerçekten zor bir an. Bunu kabul ediyorum ama çocuğumuzun o an ağlayan, çığlık atan bir anne-babaya değil, onu rahatlatacak bir anne- babaya ihtiyacı var. Olayın ilk sıcaklığı ile çok ağrı hissetmese bile çocuk kaygılı bir anne- baba ya da bakan bir yetişkin görürse çok ağlar ve çok korkar. Çünkü başına gerçekten çok kötü bir şey geldiğini düşünebilir. Yarasını gördüğünüzde ona durumu anlatın. “Başını çarptığın için biraz kanadı. Şimdi bu yarayı temizlemeliyiz. Temizlerken su ve pamuk kullanacağım. Yarana tentürdiyot süreceğim. Yarana buz koymalıyım.” gibi.

Çocuklar kendilerine doğruyu söyleyen, samimi insanları isterler. Onların yanlarında duracak güçlü ebeveynlere ihtiyaçları var. Kendilerini güvende hissedebilmeleri için bizim cesaretimize ihtiyaçları var.

Güçlü = Güçlü ve mutlu çocuk

Küçük bir formül olarak burada durmasını istiyorum. Sağlıklı günler dilerim.

 

SEDA KARAsedakara01@yahoo.com.tr