SÜMER: ÖĞRETMENLER GÜNÜ AYDINLANMA MÜCADELESİNİN BAŞLADIĞI GÜNDÜR | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

SÜMER: ÖĞRETMENLER GÜNÜ AYDINLANMA MÜCADELESİNİN BAŞLADIĞI GÜNDÜR

Bu haber 24 Kasım 2018 - 10:49 'de eklendi ve 242 views kez görüntülendi.

CHP’li Sümer 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajında, son 16 yılda eğitimde mevcut olan sorunların çözülemediğini, her geçen yıl sorunlara yenilerinin eklendiğini vurguladı.

 

Sümer,”24 Kasım; sadece Öğretmenler Günü değil, aynı zamanda aydınlanma mücadelesinin başladığı bir gündür” dedi.

CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Orhan Sümer 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajında, son 16 yılda eğitimde mevcut olan sorunlarının çözülemediğini, her geçen yıl sorunlara yenilerinin eklendiğini belirtti. Sümer, “24 Kasım; sadece Öğretmenler Günü değil, aynı zamanda aydınlanma mücadelesinin başladığı bir gündür” dedi.

 

Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarını anlattı, hazırladığı soru önergesi ve 24 Kasım mesajında da eğitim sorunlarına dikkat çekti.

 

MESLEKİ EREZYON YAŞANIYOR

Sümer, mesajında Cummhuriyet’in ilk yıllarında ülkemizde öğretmenlerin eğitimine ve öğretmen yetiştirilmesine büyük özen ve ayrı bir önem verildiğini anlattı. Ancak Atatürk’ün vefatının ardından özellikle son yıllarda öğretmenlik eğitimi ve öğretmenlik mesleğinin mesleki erezyona uğratıldığını, büyük sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Sümer, “Özellikle son 16 yıl içinde eğitim alanında mevcut olan sorunlar çözülememiş, her geçen yıl var olan sorunlara yenileri eklenmiştir. Bu dönemde, öğretmenlerimizin toplumsal statüleri, mali hakları ciddi şekilde gerilemiş, toplumdaki saygınlıkları ve ekonomik refah seviyeleri sürekli aşağıya çekilmiştir” dedi.

 

EĞİTİM SORUN YUMAĞI

Genel olarak eğitimin çözüm bekleyen çok büyük sorunları olduğunu belirten Sümer, şöyle dedi:

“Eğitim sisteminde yaşanan ve yap-boz haline getirilen değişiklikler, Öğretim Birliği ilkesiyle bağdaşmayan uygulamalar, okul dönüşümleri, kadrolaşmak için yapılan liyakat dışı yönetici atamaları, eğitimin çağdaş, laik ve bilimsel yapısının yok edilmek istenmesi, aynı öğretmenler odasını paylaşan öğretmenlerin arasında yapılan suni ayrımlar gibi temel sorunlar, öğretmenlerimizin var olan sorunlarını daha da derinleştirmiştir. Öğretmenlerimizin yıllardır beklediği 3600 ek gösterge hakkı da hala tanınmamış, eğitim sistemimizin kanayan yarası haline gelen ve gencecik evlatlarımızı hayatlarının baharında aramızdan koparan atanmayan öğretmenlerin atama sorunu dahi hala çözülememiştir. Öğretmen olarak ataması yapılanların özlük, mali ve sosyal sorunları her geçen yıl artmış, emekli olan öğretmenler de başta ekonomik sorunlar olmak üzere diğer sorunlarla yüz yüze bırakılmışlardır.”

 

SINAV NEDEN YAPILMIYOR

Öğretmenlerin sorunlarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesiyle de gündeme getiren Sümer, son olarak 2006 yılında gerçekleştirilen Uzman Öğretmenlik sınavının da o günden sonra yapılmadığını hatırlattı. “Bu uygulama dahi, bakanlığın 16 yıldır başarısız olduğu uygulamaları ortaya koyan bir örnek olmuştur” diyen Sümer, ilgili yasal düzenleme gereği uzman öğretmen sayısının çalışan öğretmen sayısının yüzde 20’si, başöğretmen sayısının da yüzde 10 olması gerektiğini hatırlattı. Bugün için bu oranların çok altında kalındığını vurgulayan Sümer, Bakan Selçuk’tan “İlgili mevzuata göre her yıl bir defa yapılması gereken Uzman Öğretmenlik sınavı neden 2006 yılından bugüne kadar yapılmamıştır?  Bu sınavın açılmamasının gerekçesi nedir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı mevcut personel sayısı ile uzman öğretmen ve Başöğretmen sayısı kaçtır?” sorularına yanıt verilmesini istedi. CHP’li Sümer, ayrıca önergesinde “Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenliği “kariyer meslek” olarak görüyor ise kanunda da tanımlandığı üzere ‘ihtisas mesleği’ olan tüm öğretmenlerin uzman öğretmen olarak kabul edilmesi ve ek ödenek hakkının tüm öğretmenlere de tanınması gündeminizde midir? Olacak mıdır?” sorusuna da yanıt aradı.

 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da ücretli öğretmenlerin sorunlarını dile getiren Sümer, bugün için asgari ücret seviyesinde maaş alan ücretli öğretmenlerin, SGK prim gün sorununu ile yıllardır mağdur olduğuna dikkatleri çekti. Sümer, “Bir ay içerisinde iş günlerinin tamamında fiilen görev yapan ücretli öğretmenlerimizin yüz otuz saate karşılık sigortalı prim gün sayısı on dokuz gün olarak SGK’ye bildirilmektedir” dedi.

 

ÖĞRETMENLERE İNANCIMIZ TAMDIR

CHP’nin eğitimdeki sorunları bildiğini ve başta öğretmenler olmak üzere öğrencilerin, velilerin sorunlarına karşı çözüm önerileri geliştirdiğini vurgulayan Sümer, “Yaşanan bütün bu olumsuzluklara rağmen, evlatlarımıza kendini adayan, çağdaşlığı, bilimi ve Atatürk’ün aydınlığını tek rehber edinen yurtsever tüm öğretmenlerimizin katkıları ve onların yetiştirecekleri çocuklarımız ile ülkemizin muasır medeniyet hedefine yürüyeceğine inancım tamdır.  24 Kasım; sadece Öğretmenler Günü değil, aynı zamanda aydınlanma mücadelesinin başladığı bir gündür  Bu düşüncelerle, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aramızdan ayrılmış tüm öğretmenlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Eğitime ömrünü adamış tüm öğretmenlerimize sağlık, huzur ve esenlikler diliyor, geleceğimize yön veren tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.