SÖZÜTEK: "FIRINCIYA DA UCUZ UN VERİLSİN" | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

SÖZÜTEK: “FIRINCIYA DA UCUZ UN VERİLSİN”

Bu haber 13 Eylül 2018 - 21:30 'de eklendi ve 219 views kez görüntülendi.

 Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek,halkın temel gıda maddelerinden ekmekte, girdi maliyetlerindeki aşırı artışa rağmen, fırıncının zam talebinin kabul görmemesine karşılık, devletin TMO kanalıyla esnafa sübvanse edilmiş ucuz un vermesini istedi.

Fırıncı esnafının ekmek üretiminde kullandığı ana maddelerden un, maya, mazot, küncü, poşet, kâğıt gibi girdilere de çok ciddi oranda zam gelmesinin,  dardaki esnafı daha da zora düşürdüğüne dikkat çeken Başkan Sözütek, devlet kurumlarının acilen öncelikle toptan un fiyatlarını kontrol altına alması gerektiğini bildirdi.

Un fabrikalarının torba un fiyatını sürekli yukarılara çekmesinin fırıncı esnafının tedirginliğini daha da artırdığına işaret eden Başkan Sözütek, “Çukurova’da buğday hasadı sürecinde tüccarın 950 kuruşa, TMO’nun da 1.50 kuruşa aldığı buğday fiyatlarında bugün gelinen noktada aşırı artış olmamasına rağmen, un fiyatlarındaki tırmanış esnafımızı zora düşürmüştür. Devletimiz, hem fırıncı esnafımızın kazancına, hem de muhtemel zamla vatandaşımızın cebindeki paraya göz diken bu fırsatçı buğday tüccarları ile un sanayicilerine ‘dur’ demelidir. Ekmeğimizin üzerindeki oyunlar TMO kanalıyla verilecek desteklerle durdurulmalıdır. Aksi durum, fırıncı esnafımızda iflaslar artacak ya da ekmeğe zam kaçınılmaz hale gelecektir” dedi.

“DEVLET DESTEĞİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Ekmek üzerinde bugün yaşananlar karşısında oyunlar oynandığının da aşikar olduğuna dikkat çeken Başkan Sözütek şöyle konuştu:

 “Buğdayı çiftçiden ortalama bir liraya alan tüccar ile fabrikaları,  unun torbasını 65 liradan 100 liranın üzerine çıkarmış ise bunun arkasında fırsatçılık vardır. Maya fiyatları düne kadar 45 lira iken bugün 60 lirayı  aşmışsa, küncü fiyatları dün 7 – 8 lira iken bugün 15 – 16 liraya yükselmişse bunun arkasında art niyet vardır. Halkın ekmeğiyle, fırıncının geleceğiyle oynama vardır. Vatandaşın evine sıcak ekmek götürmesinin önünde engeller vardır. Biz bunlara duyarsız kalamayız. Devletimizden, yetkili kurumlarımızdan vatandaşın ekmeğiyle oynamak isteyen, esnafımızı çökertmek isteyenlere karşı tedbir almasını istiyoruz. Un, maya, mazot, küncü, poşet, kağıt gibi tam 17 ayrı girdisi olan ekmek maliyetinin daha yukarıları çıkmasına mani olmak lazım. Bunun için denetim ve fiyat kontrollerinin artırılmasını, gerekirse fırıncı esnafımıza, ekmeğin maliyetini etkileyen tüm girdilerde sübvanse yoluyla devlet desteği verilerek TMO kanalıyla, düşük fiyatlı un temini istiyor ve bekliyoruz”