KIRIM TÜRKLERİ BELGESELİNİN ÇEKİMLERİ CEYHAN’DA YAPILDI. | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

KIRIM TÜRKLERİ BELGESELİNİN ÇEKİMLERİ CEYHAN’DA YAPILDI.

Bu haber 10 Aralık 2018 - 17:38 'de eklendi ve 307 views kez görüntülendi.

Sovyet Rusya zamanında özellikle 19.yüzyılın ilk yıllarından itibaren Türk topluluklarına uygulanan sürgün ve mezalim; 20. asırda da aralıklarla devam etmiştir. Bu sürgün ve zalimce siyasi tutumdan en çok etkilenenlerin başında da Kırım Türkleri geliyordu.

Kırım göçleri ve sürgünlerini konu edinen “ Kırım Türkleri Belgeseli” için çekimler Ceyhan’da gerçekleştirildi. Kırım Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Yellibel Mahallesindeki çekimlere Ceyhan Belediye Başkan Vekili Ali Alper Boydak’ta eşlik etti. Oniki Belgesel Yapım tarafından hazırlığı devam eden belgesel özellikle yakın tarihe ışık tutmak ve Kırım Türklerinin Anadolu’ya hangi şartlar da göç ettiğinin anlatılması açısından önemli bir yapıt olması nedeniyle dikkat çekiyor.

BOYDAK:” KIRIM TÜRK’Ü SOYDAŞLARIMIZ CEYHANIMIZIN KURUCU DEĞERLERİNDENDİR.”

Yellibel Mahallesindeki çekimlerde düşüncelerini paylaşan Başkan Vekili Boydak;

“ Kırım Türklüğü özellikle Tatar, Nogay boylarından oluşan, geniş bir kültüre ve medeniyete sahip önemli bir millet unsurudur. Özellikle Ceyhanımızın birçok mahallesini Kırım Türkleri kurmuş ve geliştirmiştir. 19. yüzyılda Osmanlı-Rus Savaşı  sonrası göç etmek zorunda kalan ya da sürgüne zorlanan soydaşlarımız Osmanlı Devleti tarafından Anadolu’nun çeşitli bölgelerine yerleştirilmişlerdir. Ceyhan’da Kırım Türklerinin yerleşim yerlerinden biridir. Sovyetler Birliği zamanında Türk topluluklarına uygulanan sürgün ve mezalim tarihin akışı içerisinde kara bir leke olarak kayıtlara geçmiştir. 18 Mayıs 1944 tarihinde de yine Kırım Tatar-Nogay gruplarına uygulanan mecburi göç politikası ile soydaşlarımız yurtlarından çok uzak diyarlara sürgün edilmişlerdir. Bugün Kırım Türklerini konu alan bir belgeselin şehrimizdeki çekimlerinden dolayı Oniki Belgesel ekibine ve yapımcılarına teşekkür ediyoruz.  Bu projeyi gelecek nesillerin, Türk Tarihini ve şehrimizin tarihsel gelişiminde önemli katkısı olan Kırım Türklerinin rolünü iyi anlaması açısından önemli bir çalışma olarak görüyoruz. Tarih unutulması imkânsız hadiseler içerir. Allah2ın izniyle biz de soydaşlarımızı, unutmayacağız, unutturmayacağız .” dedi.