Gürer: “TMO’da garip işler olmuş” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: “TMO’da garip işler olmuş”

Bu haber 01 Eylül 2020 - 10:32 'de eklendi ve 286 views kez görüntülendi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çankırı’da Tarım Bakanlığı’nca bozuk zemine yaptırıldığı için hizmete girmeyen hububat deposunu yapan firmalara ödenen 6.3 milyon TL’nin paranın akıbetini sordu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, 2014 yılında yaptırdığı ancak zeminde çökme nedeniyle hizmete alınamayan hububat deposu yapım işini üstlenen firmalara 2017 yılında alacak davası açıldığını ve bilirkişi incelemesinin devam ettiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önce  verdiği soru önergesinde, TMO tarafından Haymana’da yapımı planlanan depo yapım işinde yaşanan sorunları gündeme taşımış ve Bakan Pakdemirli, Haymana’da  depo yapım işini tamamlayamadan sözleşmesi feshedilen firmaya ödenen 44 milyon 295 bin TL tutarındaki hak edişle ilgili oluşan kamu zararının tahsili için hukuki süreç başlatıldığını açıklamıştı. Gürer, “Bakanın yanıtlarında da görüldüğü üzere çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen TMO’nun yapım işlerinde garip işler olmuş” dedi.

Haymana’da  depo yapım işinde yaşanan sorunun Çankırı’da farklı bir olumsuz örneğinin ortaya çıktığını ifade eden  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde Çankırı’da 30 bin Top kapasiteli Hububat Deposu Yapım İşinde ortaya çıkan zemin sorununa istinaden ODTÜ’den teknik rapor alındığını ve delil tespiti yaptırıldığını hatırlattı.

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, Bakan Pakdemirli’ye “Bu proje ve yapım işini üstlenen firmalara 6,3 Milyon TL tutarında alacak ve tespit davası açılmış olup, mahkeme süreci devam etmekte midir? Söz konusu davada son durum nedir?” şeklinde soru yöneltti.

KAYGAN ZEMİNE 30 BİN TON KAPASİTELİ HUBUBAT DEPOSU

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çankırı’da bölge tarımına katkı sağlamak amacıyla üretilen hububatın daha sağlıklı şekilde modern depolarda depolanması amacıyla 10.000 ton kapasiteli çelik silo, 20.000 ton kapasiteli yatay depo ve müştemilatı yapımı için 2012 yılında ihale yapılmış olup tesisin yapımı, sözleşme hükümleri çerçevesinde verilen süre dâhilinde 2014 yılı Ekim ayı içerisinde tamamlanmış ancak oluşan zemin çökmeleri nedeniyle tesis hizmete alınamamıştır.” dedi.

BAKANLIK ÖDEDİĞİ PARALARIN PEŞİNE DÜŞTÜ

Bakan Pakdemirli, oluşan zemin çökmeleri nedeniyle tesis hizmete alınamadığını bildirdi.

Çankırı’da bulunan depo yapımı işini üstlenen firmalara ayıplı ve eksik işleri nedeniyle fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla alacaklarının müştereken ve müteselsilen tahsili amacıyla 16.06.2017 tarihinde dava açıldığını ve dosyasının halen derdest olduğunu ifade etti.

Pakdemirli,  “Taleplerimiz doğrultusunda Mahkemenin belirlemiş olduğu alanında uzman kişilerden oluşan teknik bilirkişi heyetine tevdii edilmiş olup hâlihazırda bilirkişi incelemesi devam etmektedir” dedi.

GÜRER: “KESİN KABUL YAPILMADAN ÖDEME YAPILMIŞ”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kesin kabul yapılmadan firmalara neden para ödendiğinin açıklanması gerektiğini söyledi.

HAYMANA’DA DA AYNI SORUN YAŞANMIŞTI

Tarım Bakanlığı’nın yaptırdığı hububat depolarıyla ilgili sorunun sadece Çankırı’da değil, Ankara’nın Haymana ilçesinde de yaşandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Haymana’da depo yapım işini tamamlayamadan sözleşmesi feshedilen firmaya da daha önce 44 milyon tutarında hak ediş ödendiği tespit edilmişti. Haymana’daki hububat deposu yapım işiyle ilgili soru önergemize yanıt veren Bakan Pakdemirli, fazladan ödenen 44 milyon TL için hukuki süreç başlatıldığını açıklamıştı. Şimdi de benzer bir sorunun Çankırı’da yaşandığını görüyoruz” dedi

NEDEN 3 YIL BEKLENDİ

Ömer Fethi Gürer, “Bakan’ın soru önergemize verdiği yanıta göre Çankırı’daki hububat deposu yapım işiyle ilgili ihale 2012 yılında açılmış. İlgili firmalar 2014 yılında işi teslim etmiş. Ancak zeminde çökme sorunu nedeniyle hububat deposu hizmete alınamamış. Buna rağmen Bakanlık 3 yıl bekledikten sonra 2017 yılında hak davası açmış. Dava henüz sonuçlanmamış. 2014 yılında tespit edilen bir sorun için neden 3 yıl beklenilip 2017 yılında dava açıldığı da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

TMO 44 MİLYONU GERİ ALMANIN PEŞİNDE 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bir başka soru önergesini de yanıtlayan Bakan Pakdemirli, Ankara/Haymana’da 30.000 tonluk depo yerinin ise yüklenici tarafından tamamlanamadığını belirtmişti.

Bakan Pakdemirli, Haymana 30.000 ton depo yapım işine ait kalan eksikliklerin tamamlanması amacıyla 30.09.2019 tarihinde yeniden ihale yapılarak 23.10.2019 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Depo yapım işinin 28.05.2020 tarihinde tamamlanmasıyla geçici kabul işlemlerine başlanmıştır” dedi.

Bakan Pakdemirli, 44 milyon 295 bin lira tutarın yüklenicinin 120 bin ton kapasiteli hububat depoları yapım işi kapsamında sözleşmenin feshine kadar yapmış olduğu imalatlar karşılığı aldığı hakediş bedeli olduğuna dikkat çekerek, oluşan Kurum zararı konusunda yükleniciden gerekli tahsilin yapılabilmesi için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.

VERİMLİ OLMAYAN TAŞINMAZLAR SATILIYOR 

TMO’ya ait kullanım dışı kalan depo ve bina bulunmadığını ifade eden Bakan Pakdemirli, verimli kullanılamayan veya verimli kullanım imkânı bulunmayan taşınmazların, değeri karşılığında satılarak, kiraya verilerek veya taşınmaza ihtiyacı olan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilerek değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.

GÜRER DEPO TEZATINA DİKKAT ÇETKİ 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı illerdeki depoların satışa çıkarılırken bazı depoların ise kiraya verildiğini hatırlatarak, bazı illerde birden fazla depo yapılıyor olmasının yarattığı tezat duruma dikkat çekti. Bu durum plansız ve öngörüsüz çalışmanın bir yansıması mı yoksa süreç içinde tarımdan çiftçinin uzaklaşması ile boşta kalan depoların yarattığı bir durum mu? Konu ayrıntılı bir şekilde sorgulamaya değer” diye konuştu.

Kamu kurumlarından ihale alan bazı firmaların aldıkları yüksek miktarlardaki hak edişlere rağmen işi bitiremediklerine ve bu nedenle kamu zararının oluşmasına neden olduklarına vurgu yapan Gürer, “TMO örneği gösteriyor ki işleyişte sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar kayırmacı yaklaşımların, liyakatsizliğin, işi ehline vermemenin, takipsizliğin sebep olduğu problemlerdir. Kamu kurumlarının bu konuda daha dikkatli olmaları sağlanmalı ve sorumlular için de gerekli idari yaptırımları konu alan düzenlemeler yapılmalıdır “ dedi.