Gürer: “Maden ocaklarındaki kazalar neden önlenemiyor?” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: “Maden ocaklarındaki kazalar neden önlenemiyor?”

Bu haber 26 Kasım 2018 - 18:56 'de eklendi ve 300 views kez görüntülendi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e maden ocaklarındaki kazaların neden önlenemediğini sordu. 

 

ACI TESADÜF

 

Bakan Dönmez, risk gruplarına göre sahaların yılda 1 ila 4 kez denetlendiğini ve ölümlü kazaların geçen yıla göre azaldığını söyledi. Bakan Dönmez’in bu açıklamayı yaptığı gün, Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki kaçak maden ocağında meydana gelen patlamada 3 işçinin yaşamını yitirmesi ise acı bir tesadüf olarak kayıtlara geçti. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maden ocaklarında meydana gelen kazalara dikkat çekti. Gürer, Bakan Fatih Dönmez’e “Madenlerde iş kazalarıyla oluşan iş cinayetlerine yönelik sorunlar devam ediyor? Bu bağlamda Bakanlığınızın önleyici önlemler konusunda yaptığı yeni çalışmalar bulunuyor mu?” şeklinde soru yöneltti. 

 

MADEN SAHALARI YILDA 4 KEZ DENETLENİYOR AMA…

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Milletvekili Gürer’in komisyon toplantısında yönelttiği sorusuna, yazılı yanıt verdi. Dönmez, “Ülkemizdeki tüm maden sahalarında risk analiz çalışması yapılmıştır. Maden sahaları 3 farklı risk grubunda değerlendirilerek risk 1 (az riskli) , Risk (riskli) ve Risk 3 (çok riskli) olarak sınıflandırılmıştır. Risk 1 grubundaki sahalar yılda en az 1 kez Risk 2 grubundaki sahalar yılda en az 2 kez Risk 3 grubundaki sahalar yılda en az 4 kez denetlenmektedir” açıklamasında bulundu. 

 

YERALTI DENETİM UZMANLARI

 

Maden ve Petrol işleri Genel müdürlüğü bünyesinde en az 5 yıl yeraltı maden işletmesi tecrübesi bulunan yeraltı denetim uzmanları ile birlikte yapılan denetimler sonucunda 2017 yılında 80 olan ölümlü maden kazası sayısının bu yıl 27’ye indiğini ifade eden Bakan Dönmez, “Amacımız ölümlü maden kazalarını sıfıra indirmektir” dedi. 

 

İŞ KAZASI ORANINDA YÜZDE 1.44 İYİLEŞME 

 

TTK bünyesinde 2017 yılına göre 2018 yılı ilk on ayında iş kazalarında yüzde 40 azalma azalma olduğunu belirten Bakan Dönmez, “TKİ bünyesinde geçtiğimiz yılla karşılaştırmalı olarak izlenen iş kazası istatistiklerine göre yüz bin işçide iş kazası oranında yüzde 1,44 iyileşme izlenmiştir” diye konuştu. 

 

KAZA SENARYOLARINA GÖRE EĞİTİM 

 

Dönmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sektörde çalışan tüm personeli 24 farklı kaza senaryosuna göre eğiten, yerli teknoloji ile geliştirilen Sanal Gerçeklik (VR) projesi tamamlanmak üzere olup, bitirildiğinde bütün sektöre hizmet verecektir. MİGEM, TTK, TKİ, ETİMADEN ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde maden sahalarında önleyici ve proaktif bir yaklaşımla bütün maden sahalarını kapsayacak risk yönetimi projesi hazırlanmıştır. Kamu ve özel sektöre yönelik risk yönetim rehberleri oluşturulmuştur.”

 

KİLİMLİ’DE 3 MADEN İŞÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, maden ocaklarındaki kazalarla ilgili iyimser açıklamalarda rağmen Zondulgak’ın Kilimli ilçesindeki kaçak maden ocağında meydana gelen patlamada üç maden işçisi hayatını kaybetmesi düşündürücü oldu.

 

GÜRER: “BU NASIL DENETİM?”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, Kilimli’deki kaçak maden ocağından meydana gelen patlamada hayatlarını kaybeden işçilere rahmet diledi. Gürer, maden ocaklarındaki iş cinayetlerinin sonlandırılması için daha ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini  belirtti. Gürer, “Bakanlıktan yapılan açıklamada bazı maden sahalarının yılda 4 kez denetlendiği ifade ediliyor ama bir maden ocağı kaçak olduğu halde nasıl oluyor da faaliyetini sürdürüyor?” diye sordu.