Gürer: “Konkordatolu iş yerlerindeki işçiler mağdur edilmesin” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Gürer: “Konkordatolu iş yerlerindeki işçiler mağdur edilmesin”

Bu haber 12 Ekim 2018 - 17:45 'de eklendi ve 227 views kez görüntülendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan eden işyerlerinde, işçi alacaklarının, birinci dereceden rehinli alacakların önüne geçmemesi durumunda, binlerce işçinin mağdur olacağını söyledi. 

Bu konuda TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan ettiği belirtilen 3 bine yakın işyerinde binlerce işçinin alacaklarının birinci sırada yer almasını ve bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödemelerini teklif ettiğini bildirdi. 

ŞİMDİLİK 3 BİN İŞYERİ KONKORDATO İLAN ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de şiddetini artırarak devam eden ekonomik krizin sonucu olarak, 3 bine yakın işyerinin konkordato ilan ettiğini söyledi. Gürer. ekonomik yönden sıkıntıya giren işyerlerinin borçlarını ödemeleri için ‘borç ödeme yapılandırması’ anlaşması anlamına gelen konkordato ilan eden şirketlerin sayısındaki artışın, Türkiye’deki ekonomik krizin boyutlarını gözler önüne serdiğini vurguladı. 

SENDİKALI OLMAYAN İŞÇİLER MAĞDURİYET YAŞAYABİLİR

Konkordato ilan eden firmaların, alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını ödeme süreci içine girdiğini anlatan Gürer, “Bu işyerlerinde sendikalı olan işçiler, diğerlerine göre biraz daha avantajlı durumdadır. Sürecin sonunda alacaklarını almaları için sendikalar, işçilere ne yapmaları gerektiğini anlatıyor. Sendikalar, bu işyerlerinde çalışan haklarını bir şekilde korumaya çalışıyor. Ancak sendika olmayan işyerlerindeki işçi kardeşlerimizin eğer bu konuda bilgileri yoksa ve ilgili masaya müracaat etmezlerse alacakları işçi alacağından normal alacağa dönüşüyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte işçiler açısından büyük mağduriyetler yaşanabilir” uyarısında bulundu. 

FESİH HAKKI

Şirketlerin konkordato ilan etmiş olmasının, işçilere fesih hakkı vermediğini vurgulayan Gürer, “Ücretlerin düzenli ödendiği sürece konkordato dışında haklı bir neden olmadıkça, işçilerin iş özleşmesini sona erdirmeleri, kıdem ve ihbar tazminatları almaları olası değil” şeklinde konuştu 

İŞÇİ ALACAKLARI ÖNCELİKLİ OLMALI 

İcra İflas Kanunu’nun 206. Maddesi uyarınca konkordato öncesi doğan işçi alacaklarının imtiyazlı alacaklar durumunda olması gerektiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işçilerin ücret, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için icra takibi yapabileceklerine işaret etti. Gürer, işçi alacaklarının konkordatoda yazılmış olması gerektiğine de vurgu yaparak, işçilerin herhangi bir indirime tabi olmaksızın alacaklarını talep edebileceklerini, işçi alacaklarının imtiyazlı alacaklar gibi konkordato şartlarında ödendiğini, bu nedenle mahkemelerin konkordato kararlarını sendikalara da bildirdiğini ifade etti. 

GÜRER’DEN KANUN TEKLİFİ

İcra ve İflas Kanunu’nda konkordatodaki işçi alacaklarının ilk sırada yer almasına rağmen, rehinli alacakların öde geçtiğini ve işçilerin mağdur edildiğini belirten Gürer, “İşçilerin mağdur olmaması için TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdim. İşçi alacaklarının rehinli alacaklara rağmen öncelikli birinci sırada yer almasını, bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödemelerini teklif ettim. Çünkü bu durumdu işçiler ciddi mağduriyet yaşıyor” diye konuştu. 

İŞÇİLERİN İZLEMESİ GEREKEN YOL

Konkordato kararı alınan işyerlerindeki işçilere, alacaklarını tahsil edebilmeleri için izlemeleri gerekin yolu da açıklayan Gürer, “Bu durumdaki işçiler, İŞKUR’a başvurarak, Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi vermelidirler. Dilekçeye konkordato kararı ve ilan edildiğini gösteren belgeyi eklemeleri gerekiyor. İşçinin ücret alacağının aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesini de İŞKUR’a bildirmeleri şart” dedi. 

İŞÇİLER, KAMU SPOTUYLA BİLGİLENDİRİLMELİ 

Konkordato ilan edilen işyerlerinde işçi alacaklarının, birinci dereceden rehinli alacakların önüne geçmemesi durumunda, binlerce işçinin mağdur olabileceğine dikkat çeken Gürer, “işçilerin mağduriyetinin önüne geçilmelidir. İşçilerin bu süreçte izleyeceği yol, Kamu Spotu gibi TV’lerde tüm çalışanlara duyurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

KRİZİN BOYUTU…

CHP Milletvekili Gürer, Türkiye’nin çok köklü kuruluşlarının bu süreçte konkordato ilan etmiş olmalarının, ekonomik krizin ne kadar büyük olduğunu da gözler önüne serdiğini sözlerine ekledi.