Çölyak hastası çoçuk ve yetişkinler ile yakınlarının başlıca sorunları | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Çölyak hastası çoçuk ve yetişkinler ile yakınlarının başlıca sorunları

Bu haber 12 Aralık 2018 - 19:59 'de eklendi ve 134 views kez görüntülendi.

İyi Parti Adana Milletvekili İyi Parti TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi  Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu;

ülkemizde gıda, ilaç, kıyafet, temizlik ve benzeri temel tüm ihtiyaçlarını emsallerine göre 10-15 kat daha pahalı alan asgari ücretli işçilerimiz, memurlarımız, çiftçilerimiz ve işsizlerimizden oluşan çölyak hastası çocuk ve yetişkin sayısı toplam 67.683 olup,  bu hastalarımızdan 4.562 kişi adana ilimizde yaşamaktadır, ayrıca tanısı konmayan 700 bin civarında oldukları tahmin edilen çölyak hastası bulunmaktadır. çölyak hastalarına yapılan aylık ödemelerin çok yetersiz olması sebebiyle acilen artırılmasına dair sorunlarını

Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı

Dünya Sağlık Örgütü sağlığın tanımını yaparken ruhen, bedenen ve sosyal olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlamıştır. Çölyak Hastalığı, genetik olarak yatkın insanlarda gluten alımı sonucunda ince bağırsakta hasara neden olan ve yüz binlerce vatandaşımızın gündelik hayatını doğrudan olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi bir otoimmün bozukluktur. Çölyak Hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenden uzak sıkı bir diyet uygulamaktır.

Sağlık Bakanlığının Sağlık Bilgi Sistemlerindeki verilere göre; 2015 yılı Nisan ayı itibariyle Çölyak Hastalığı Raporu olan hasta sayısı 67.683 olup, 4.562 Çölyak Hastası Adana İlimizde yaşamaktadır. Tanısı konmayan 700 bin civarında Çölyak Hastasının olduğuda tahmin edilmektedir.

Çölyak hastası çoçuk ve yetişkinler ile yakınlarının başlıca sorunları; hastalığın teşhisinde yaşanan gecikmeler, hastaların tanı öncesi ve sonrasında yaşadıkları fiziksel, ruhsal ve sosyal sorunlar, özellikle eğitim çağındaki çocukların okullarda ve yetişkin hastaların ekmek başta olmak üzere diğer glutensiz gıdalara ulaşamaması, yurtdışından ithal edilen ve yurt içinde üretilen glutensiz gıdaların hastaların alım gücünün üstünde olması, gümrük işlemlerinde yaşanan sorunlar, gıdaların bazı yerleşim yerlerinde market raflarında yer bulamaması, glutensiz gıdaların üretilmesi ve satışı esnasında çapraz bulaşma riski bulunması, ilgili kamu kurumlarının sağladığı destek ve yardımların yeterli olmamasıdır. Mevcut lokantalarda ve alışveriş merkezlerinde fiyatlar emsallerine oranla 10-15 kat daha pahalıdır. Türkiye’de sadece gıda değil, ilaç, kıyafet ve temizlik ürünleride Çölyak hastaları için özel üretim yapılmadığından yurtdışından gelmektedir.

Bakanlığınız ilgili kuruluşu olan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca 7 Ekim 2016 tarihli ve 29850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği”nde Çölyak Hastaları için belirlenen aylık ödeme miktarı; 0-5 yaş için 78,75 TL., 5-15 yaş için 120 TL., 15 yaş üstü için 108,75 TL. olup, bu miktarların bugünkü ekonomik kriz ortamında çok yetersiz olduğu görülmekte ve bilinmektedir.

Çölyak Hastası çocuklara ve yetişkinlere yapılan aylık ödemeler hususunda;

Soru 1: Artış yapmayı düşünüyormusunuz?

Soru 2: Ne zaman artırmayı düşünüyorsunuz?

Soru 3: Kaç TL. artırmayı düşünüyorsunuz?

Soru 4: Bu ekonomik kriz ortamında Çölyak Hastası asgari ücretli işçilerimiz, memur-larımız, çiftçilerimiz, işsizlerimizin aylık ödemelerinde acilen artış yapılmaz ise, emsalerine göre 10-15 kat daha pahalı olan gıda, ilaç, kıyafet, temizlik vb. ürünleri nasıl almalarını ve nasıl hayatlarını idame ettirmelerini düşünüyorsunuz?

Soru 5: Bu konuda Bakanlık olarak herhangi bir çalışmanız, plan yada projeniz var mı? Yoksa yapmayı ve kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyormusunuz?