“Çiftçi de işçi de tarımdan uzaklaşıyor” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Çiftçi de işçi de tarımdan uzaklaşıyor”

Bu haber 11 Haziran 2021 - 11:57 'de eklendi ve 145 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye'deki tarım işçilerinin sosyal ve ekonomik dramını Adana'dan örneklerle kamuoyuna yansıttı.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın katıldığı Adana programı çerçevesinde , Adana İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin, Kadın Kolları MYK Üyeleri, CHP kadın kolları başkanları ile birlikte Ceyhan'ın Körkuyu Mahallesi'nde geçici çadırlardaki tarım işçilerini ziyaret eden Dr. Şevkin, işçi ve ailelerinin tam olarak yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekti.
Günlük 12 saat, herhangi bir sosyal güvencesi olmadan ve 80 lira yevmiye ile çalışan, aylık maaşları asgari ücreti bile bulmayan, açlık ınırının altında yaşayan tarım işçileri için devletin komple bir çözüm üretmesinin önemine dikkat çeken Dr. Şevkin, susuz, elektriksiz, hijyenden yoksun çadırlarda barınmaya çalışan tarım işçilerinin sulama kanallarından içme suyu ihtiyacını karşıladıklarına vurgu yaptı.
“TARIMDAN UZAKLAŞIYORLAR”
Tarım sektörünün Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu ancak girdi maliyetleri, pazarlama sorunu ve desteklemelerin yetersizliği nedeniyle çiftçinin hızla tarımdan uzaklaştığını, tarım işçilerinin de düşük ücret, insani yaşamdan uzak barınma koşulları nedeniyle tarımda çalışmak istemediğini dile getiren Dr. Şevkin, gıdaya erişimin zorlaştığı günümüzde Türkiye'nin ekonomik kazanımlarının tamamında çiftçinin ve tarım işçilerinin alın terinin olduğuna işaret etti.
Tarlada çalışan, eğitimden uzaklaşan, üstelik sağlıksız ortamlarda üyümeye çalışan tarım işçisi ailelerin çocuklarının da görmezden gelindiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Pandemi nedeniyle tüm çocuklarımız eğitimden uzaklaştı. Uzaktan eğitim sistemi eğitim sistemine tam bir çöküş yaşattı. Bu olumsuzlukların yanında bir de tarım işçisi çocuklarımız var ki; onların değil tablet, telefon, uzaktan eğitim; elektrikleri, suları dahi yok. Derme çatma çadırlarda travmatik bir yaşam mücadelesi veren pırıl pırıl çocuklarımız ve özellikle kız çocuklarımız okula, arkadaşlarına kavuşmanın hayaliyle yaşıyor. Bazıları da ekonomik yaşam koşullarına yenik düşüp okullarını terk etmiş durumda. Devlet, dolayısıyla ülkeyi yöneten iktidar tüm bu sorunları çözmekle yükümlüdür. Ülkemiz için fedakarca, memleketlerinden uzaklarda çalışan tarım işçileri hem sosyal güvenceye kavuşmalı, aileler için kalıcı kamp alanı oluşturulmalıdır. Türkiye'nin çağdaş geleceğinde imzası olması gereken çocuklarımız tarlalarda çaresiz bırakılmamalı, eğitime, okullarına, arkadaşlarına kavuşmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.