“Can çekişen besicilerimizin feryadını duyun” | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

“Can çekişen besicilerimizin feryadını duyun”

Bu haber 03 Ağustos 2022 - 10:53 'de eklendi ve 344 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hayvancılıkla geçinen üreticilerin fahiş oranlarda artan maliyetlerin karşısında can çekiştiğini söyledi. Hayvancılıkta üretimin sürdürülemez olduğuna vurgu yapan Barut, “Yemden samana tüm üretim maliyeti fahiş biçimde artan besici ve yetiştiricilerimize çare bulunmadığı için dişi hayvanlar, damızlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarımız maalesef kesime gönderiliyor. Çünkü üretici artık can çekişiyor. İthalata sevdalı bakanlığın derhal hayvancılıkta ihracat engelini kaldırmasını, Toprak Mahsulleri Ofisi ile Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ihtiyacı karşılayacak kadar üreticilerimize yem desteği vermesini istiyoruz” dedi.

“DİŞİ HAYVANLARI KESİME GÖNDERMEK ZORUNDALAR”

Yem ve saman gibi temel maliyetlerin katlanarak artması nedeniyle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin büyük sorunlar yaşadığına işaret eden Ayhan Barut, bu gerçeğe rağmen besici ve yetiştiricilerin et ve sütünün maliyetin çok altında kaldığını aktardı. Yurttaşların da pahalı et ve süt fiyatları nedeniyle alım yapamadığına değinen Barut, “Bu akıl almaz durumun sebebi AKP’nin iş bilmez yöneticilerince alınan yanlış kararlardır. Market ve kasaplardaki yüksek et ve süt fiyatının sorumlusu üretici değil iktidarın yanlış politikaları ve uygulamalarıdır. Hayvan üreticilerimiz maliyeti karşılayamadığı için dişi hayvanlarını, damızlıklarını kesime göndermek zorunda kalırken çare bulmayan iktidarın 18 Mart’tan bu yana hayvan ihracatına ilişkin sertifikasyon işlemlerini durdurması akıl alır gibi değildir” diye konuştu.

“İHRACAT ENGELİ KALDIRILSIN”

Hayvancılıkta ihracat engelinin et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için yapıldığını kaydeden Ayhan Barut, şunları söyledi:
“Maliyetlere oranla üreticiyi zarar ettiren bu sistem sürerken yüksek enflasyon ve zamlara oranla et ve süt fiyatları çok geride kalmış, ihracatın durdurulmasıyla beraber de özellikle küçükbaş hayvan için karkas et fiyatları hızla gerilemiştir. Bu zalim düzen nedeniyle can cekişen yetiştiricilerimiz dişi hayvanları da dahil olmak üzere hızla kesime yöneliyor. Türkiye’de 1950’li yıllardan itibaren çayır ve mera alanı 40 milyon hektardan 12 milyon hektarın altına düştü. Hayvancılığın geliştiği ülkelerde kaba yem ihtiyacının yüzde 80-90’ı çayır ve meralardan karşılanırken, ülkemizde bu oran maalesef yüzde 25 seviyesindedir. Hayvancılıkta en büyük sorun, düşük fiyatların yanı sıra yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Gıda güvencesinin sağlanması, yurttaşlarımızın sağlıklı ve yeterli et-süt tüketimi için ülkemizde hayvancılık koşulsuz desteklenmelidir. Üretim maliyeti düşürülerek hayvancılık cazip hale getirilmeli, yetiştiricilerin zarar etmeyeceği ve kar marjının yüksek olacağı bir üretim ve pazarlama sistemi kurulmalıdır. Kurulan bu sistem aynı zamanda tüketicinin de yeterli ete-süte uygun fiyatla ulaşabileceği yapısal özellikler taşımalıdır. Yetiştiriciden tüketiciye ulaşıncaya dek et fiyatlarındaki artışın nedenleri iyi sorgulanmalı, yetiştiricinin kazanması ve üreticinin de uygun fiyatlara et tüketebilmesi için hayvancılığa acil ve etkin destek verilmelidir. Üreticinin belini büken üretim maliyetlerini düşürmek için ithalata sevdalı bakanlığın derhal hayvancılıkta ihracat engelini kaldırmasını, Toprak Mahsulleri Ofisi ile Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ihtiyacı karşılayacak kadar üreticilerimize yem desteği vermesini istiyoruz.”