Bulut: Sağlık çalışanlarının koruma şemsiyesi altına alınması çok önemli | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Bulut: Sağlık çalışanlarının koruma şemsiyesi altına alınması çok önemli

Bu haber 15 Nisan 2020 - 11:06 'de eklendi ve 105 views kez görüntülendi.

TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin ortak imzasıyla verilen teklifle Sağlıkta Şiddet Yasası, bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletildi. Teklife imza koyan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Pandemiye karşı en ön safta mücadele veren hekimi, eczacısı, hemşiresi tüm sağlık çalışanlarının bu koruma şemsiyesinin içerisine alınması çok önemli” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Meclis’te grubu bulunan beş siyasi partinin ortak önergesiyle, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin düzenleme, Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne eklendi. Teklifin 1. Maddesi üzerine verilen önergede konuşan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bütün partilerin imzasıyla çıkarılmasının herkesin gece saat 9’da alkışladığı sağlıkçılaramoral olacağını kaydetti. Şiddeti önlemenin uzun süredir tartışıldığını, ancak herkesi kucaklayan, kapsamlı bir yasanın çıkarılamadığını ifade eden Bulut, 2018 Kasım ayında torba yasanın içerisine sağlık çalışanlarıyla ilgili bir madde konulduğunu ancak beklentileri karşılamadığını söyledi.

ANAYASAL HAK

Bu yasanın içinden geçtiğimiz olağanüstü dönemde sadece sağlıkçılar için önemli olmadığını kaydeden Bulut,  “Bu, biraz toplumsal yapı için önemli, bu, demokrasi için önemli, bu, devlet yapısı adına önemli çünkü devleti devlet yapan demokrasiyi, toplumu birbirine kaynaştıran birtakım unsurlar var. Bunlar devleti ayakta tutan temellerdir.  Eğitim, hukuk, güvenlik ve sağlık gibi. Bunları toplum nazarında bir güven unsuru hâline getirdiğinizde toplum yapısı daha sıkılaşır, birbirine daha fazla güven duyar. O yüzden de bu meslek alanlarının çalışanlarının itibarını yüksek tutmamız gerekiyor. Bunu da sadece onları önemsediğimiz için değil, tüm toplumu, tüm devlet yapısını önemsediğimiz noktasından gerçekleştirmemiz gerekiyor çünkü bu, bir anlamda, anayasal olarak da vatandaş hakkıdır. Vatandaşlarınızı da koruma altına almışsanız sağlığına, hukukuna, eğitimine ve güvenliğine de sahip çıkmanız lazım” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDETİN NEDENLERİ

Sağlıktaki şiddetin nedenlerini de sıralayan Bulut, 2003 yılında sağlıkta dönüşümle başlayan süreçte iktidarın hekimleri hedef alarak itibarsızlaştırdığını, tam gün yasasıyla hekimleri performans sisteminin içerisine koyarak, hastaların da müşteri kategorisine sokulduğunu ve sağlığın ulaşılabilirliğinin kalmadığın bildirdi. Güven unsurunun azaldığı bu noktada sağlıkta şiddetin başladığını kaydeden Bulut, sağlık çalışanlarının itibarının ne koşulda olursa olsun korunması gerektiğini söyledi.

ECZACILAR TEHDİT ALTINDA

Kasım 2018’de çıkarılan sağlıkta şiddet yasasının etkili olmamasının temel gerekçelerinden birisi de nedeninin bütün sağlık çalışanlarını kapsamaması olduğunu kaydeden Bulut,  “Bugün en çok tartışılan meslek alanlarından biri eczacılar. Maske, eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirdi. Cumhurbaşkanı: “Maskeler bundan sonra ücretsiz satılacak.” dedi ertesi gün insanlar maskeye ulaşamadı. Markette, toplu ulaşımlarda maske takılması gerektiği ifade edildi ancak ulaşılamadı. Burada haksız yere hep eczacı tartışıldı. Eczacı bu virüsle ilgili tartışmaların en göbeğine geldi. Yüz bine yakın eczacı ve çalışanıyla birlikte coronavirüs tehdidinde hastaneden sonra eczanelere ikinci yer hâlinde.  5 eczacımız hayatını kaybetti, 30 eczacı ve çalışanı enfekte” dedi.

 

 

 

KORUMA ŞEMSİYESİ ÖNEMLİ

Toplumun beklentisinin tüm partilerin imzasıyla, herkesin istediği sağlıkta şiddet yasasının çıkartılması ve sağlık çalışanlarının hepsini kapsaması olduğunu kaydeden Bulut, hekimi, eczacısı, hemşiresi tüm sağlık çalışanlarının bu koruma şemsiyesinin içerisine alınmasının çok önemli olduğunu ifade etti.