Bor Şeker Fabrikası 12 milyon lirayı kurtarmak için mi devredilmiştir? | Yeni Bizim Adana Gazetesi Web SitesiYeni Bizim Adana Gazetesi Web Sitesi

SON DAKİKA

Bor Şeker Fabrikası 12 milyon lirayı kurtarmak için mi devredilmiştir?

Bu haber 01 Ekim 2018 - 16:24 'de eklendi ve 352 views kez görüntülendi.

 Niğde-Bor Şeker Fabrikası Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 6 Nisan 2018 tarihinde yapılan ihale ile 336 milyon liraya Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ’ye satılmıştır. Fabrika satımının üzerinden 5 ay sonra devralınmış ve hemen ertesi günü 20 Eylül 2018  tarihinde ‘Bor Şeker Anonim Şirketi’ne devredilmiştir.  Bor Şeker Anonim Şirketi Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre 13 Eylül 2018 tarihinde, Doğuş Gıda Grubu ile DSL İnşaat AŞ’nin ortaklığıyla kurulmuştur.

Basında yer alan iddialara göre; Bor Şeker Fabrikası’nı devralan Bor Şeker Anonim Şirketi’nin imtiyazlı A grubu hissesi, yüzde 49 paya sahip olan DSL İnşaat’a aittir. Doğuş Gıda’nın yüzde 51 payı bulunmasına rağmen şirkette hiçbir söz hakkı olmayacaktır.

Bu bağlamda;

  • Basında yer alan ve yukarda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
  • Basında yer alan “Firmaların şeker fabrikalarını üretmek için almadıkları ortaya çıktı” iddiası doğru mudur?
  • Fabrikanın devrinin firmaların ihale teminatı olan 12 milyon lirayı kurtarmak için yapılan bir operasyon olduğu iddiası doğru mudur?
  • Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun şartnamesine göre birinci alıcı tarafından alım işlemleri gerçekleştirilemez ise ihale en yüksek teklif veren ikinci firmaya verilir. Doğuş Gıda Grubu Bor Şeker Fabrikasını gerekli sürede devralmamasına rağmen neden ihale en yüksek teklifi veren ikinci firmaya verilmemiştir?
  • İhale şartnamesine göre hükümlülüklerini yerine getirmeyen firmaların geçici teminatları yakılarak Hazine’ye gelir kaydedilmesi gerekirken bu sorunluluk neden yapılmamıştır?
  • Bor Şeker Fabrikası’nın devrinden hemen sonra 1 hafta önce kurulmuş bir ortaklığa devredilmesi ihale şartnamesine uygun mudur?
  • Özelleştirme ihaleleri yapılan kurumların fabrikaları hemen devralmaması sebebiyle üretim süreçleri olumsuz etkilenmiştir. Bu konu ile ilgili bir önlem alınmış mıdır?